Internationale politiek13 jan '17 11:43Aangepast op 13 jan '17 12:18

Onderzoek naar FBI-baas Comey

Auteur: Reinout van Wagtendonk

Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat onderzoeken of de directeur van de FBI de juiste procedure heeft gevolgd tijdens de verkiezingscampagne. FBI-directeur Comey maakte tegen alle gebruiken in kort voor de verkiezingen bekend dat Hillary Clinton’s emailgedrag opnieuw onderzocht werd. Clinton zegt dat deze bekendmaking haar het Witte Huis heeft gekost.

Foto: EPA/ANP
Foto: EPA/ANP

De FBI is de Amerikaanse federale politiedienst en bezit vergaande bevoegdheden en onderzoeksmacht. Het is een ongeschreven regel dat de FBI nooit in de slotweken van een verkiezingscampagne een onderzoek tegen een kandidaat openbaar zal maken: een lopend FBI-onderzoek kan namelijk een slechte indruk geven van een persoon, ook al zou die later van alle verdenkingen gezuiverd worden. Tot woede van de Democraten deed FBI-directeur Comey, een Republikein, dat elf dagen voor de verkiezingen wel.

Hillary's campagne

Het ging daarbij weer om Hillary’s e-mailschandaal, waarvan diezelfde FBI-baas in juli nog had gezegd dat zij niets strafbaars had gedaan. Drie dagen voor de verkiezingen liet Comey weten dat het weer loos alarm was. De schade was volgens Hillary al aangericht: zonder Comey’s inmenging zou zij, wat haar betreft, de campagne gewonnen hebben.

Trump

De inspecteur-generaal van het ministerie van Justitie gaat onderzoeken of de FBI onder Comey zich bewust in de politiek heeft ingemengd. De kans dat de nieuwe minister van Justitie onder de nieuwe president dit onderzoek meteen weer zal willen staken is klein: ten eerste omdat de inspecteur-generaal onafhankelijk is. Ten tweede is Trump ook niet gesteld op de FBI-directeur. De aankomend president heeft Comey ervan beschuldigd dat hij in juli juist een politiek spelletje speelde door Hillary Clinton niet in staat van beschuldiging te stellen. De ‘lock her up’ kreet is hier een nalatenschap van. Trump heeft verder nooit zijn vertrouwen uitgesproken in FBI-baas Comey. Het onderzoek is hierdoor mogelijk het excuus voor Trump om in de toekomst de FBI-directeur naar eigen smaak te vervangen.

Gerelateerde artikelen