Palestijnse eenheidsregering, overeenstemming Fatah en Hamas
Fatah en Hamas willen een eenheidsregering gaan vormen. Ze kwamen tot deze verklaring na een drie dagen durend beraad in Moskou. Dat is bijzonder, want beide partijen zijn bepaald geen vrienden van elkaar.
‘De overeenkomst in Moskou is een eerste stap richting de vorming van een Palestijnse nationale raad’, zegt Jan Franke, BNR-correspondent in Israël en de bezette gebieden. ‘Maar we moeten niet te vroeg juichen, dit is nog maar het begin.’
Rivaliteit
Fatah regeert in de Westelijke Jordaanoever, Hamas in de Gazastrook. De gebieden zijn geografisch van elkaar gescheiden. ‘Ondanks dit akkoord bestaat de rivaliteit tussen beide partijen nog steeds', zegt Franke. ‘Er zijn al veel pogingen geweest van de Palestijnen, ook met internationale druk, om ze bij elkaar te brengen. Maar hun ideeën liggen vaak zo ver uit elkaar, dat het op niets uitloopt.’ Een eerdere poging, waarbij een eenheidsregering werd gevormd in juni 2014, eindigde een jaar later zonder succes. Volgens Franke is voor Hamas alleen de vernietiging van Israël bespreekbaar, terwijl Fatah het land wel wil erkennen.
Of de nternationale druk zal helpen moet nog blijken, zegt Franke. ‘De druk komt nu van twee kanten: van de Amerikanen en Europeanen vorige week in Parijs bijvoorbeeld en nu van de Russen. Uiteindelijk moeten de Palestijnen eerst met elkaar door één deur kunnen.’
Israëlische reactie
Israël heeft nog niet gereageerd op deze ontwikkeling. Volgens Franke is het land meer gebaat bij een verdeeld en zwak Palestijns leiderschap en zal het niet reageren tot er echt een eenheidsregering is gevormd; ‘een gesprekspartner waarmee Israël om de tafel kan gaan zitten'.
Trump
Haaretz meldt dat de komst van Trump volgens de Palestijnen een reden is om nu tot deze overeenkomst te komen. Naar aanleiding van een interview zegt Al Jazeera dat de aankomend president van de Verenigde Staten zelfs de voornaamste reden is. Trump probeerde in december de Amerikanen te overtuigen een VN-resolutie tegen het nederzettingenbeleid van Israël te vetoën. Daarnaast sprak hij een aantal dagen later zijn steun aan Israël uit.