Internationale politiek23 jan '17 07:28Aangepast op 23 jan '17 12:40

Een alternatief feitje om bestwil

Auteur: Thijs Baas

De drie eerste dagen van Trumps presidentschap gingen niet voorbij zonder ophef. Zijn belangrijkste adviseur, national Security Adviser Mike Flynn, blijkt onderwerp van een onderzoek door Amerikaanse contra-spionagediensten, meldt de Wall Street Journal.

Foto: EPA
Foto: EPA

Flynn zou intensief contact hebben gehad met de Russen na de verkiezing van Trump, ná de verkiezingen, bevestigt Amerika-correspondent Reinout van Wagtendonk. 'Eind vorig jaar zijn er kennelijk opmerkelijke contacten geweest voor contraspionagediensten als FBI, NSA en CIA om te kijken naar deze generaal Michael Flynn, een van de hoogste en belangrijkste adviseurs van de nieuwe president.'

Geloofwaardigheid

Van uitgesproken linkse sympathieën kun je de 'gezaghebbende' Wall Street Journal niet beschuldigen, zegt Van Wagtendonk. Dat maakt alleen al de onthulling van zo'n onderzoek naar dat soort eventuele Russische contacten opmerkelijk. Het Witte Huis laat in een reactie weten niets van zo'n onderzoek af te weten, maar laat nou net één van de grootste problemen van het Witte Huis op dit moment de geloofwaardigheid zijn van de nieuwe woordvoerder Sean Spicer. 

Smetje op blazoen

En al wordt die ongeloofwaardigheid vooral ingegeven door iets triviaals als het aantal bezoekers bij Trumps inaugurele speech, het is een smet op het blazoen van zijn entourage. 'Die man heeft de Witte Huis-correspondenten de les gelezen en gezegd dat de verslaggeving niet deugde; hij zei dat er een recordaantal mensen op die inauguratie was afgekomen en dat is aantoonbaar niet waar.

Rumoer

En daarmee kwam Kellyanne Elizabeth Conway, Trumps voormalige campagnemanager en in wezen de gladprater van Team Trump, in het spel. Ze kwam op de proppen met de term 'alternatieve feiten'. 'Daar is ook rumoer over ontstaan. Een alternatief feit is kennelijk een kletsverhaal en dat maakt onmiddellijk de geloofwaardigheid van de woordvoerders namens de nieuwe president er niet beter op. Zo'n woordvoerder moet geloofwaardigheid verdienen en de eerste de beste keer is dat niet gelukt.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen