Internationale politiek29 jan '17 21:15Aangepast op 30 jan '17 08:45

Hamon wordt socialistische kandidaat Frankrijk

Auteur: BNR Webredactie

Benoît Hamon wordt de socialistische kandidaat voor de Franse presidentsverkiezingen. Met 60 procent van de stemmen geteld, haalt Hamon 58 procent van de stemmen, tegen 41 procent voor ex-premier Manuel Valls.

Foto: ANP
Foto: ANP

De 49-jarige Hamon kreeg 58,6 procent van de socialistische kiezers achter zich. Daarmee liet hij zijn concurrent, ex-premier Manuel Valls, achter zich. Ruim 1,3 miljoen kiezers brachten hun stem uit op de kandidaten van de Parti socialiste (PS). Hamon staat bekend als radicaler dan de gematigde Valls. Benoît Hamon zat onder meer van 2004 tot 2009 in het Europees Parlement. Van 2008 tot 2012 was hij de officiële woordvoerder van zijn partij. Verder was hij minister van Economische Zaken en van Onderwijs.

Volgens Frankrijkcorrespondent Eveline Bijlsma hebben de kiezers van de PS hiermee gekozen voor de uiterst linkse flank van de partij. 'Een stem op Hamon is een stem tegen het beleid van president Hollande. Hamon werd in 2014 uit het kabinet gezet omdat hij zich tegen Hollande uitsprak. Hij voerde campagne voor een basisinkomen, een 32-urige werkweek en een hoger minimumloon.'

Twee ronden

Momenteel is Hamon lid van de Nationale Vergadering, het Franse lagerhuis. De presidentsverkiezingen in Frankrijk vinden plaats in twee ronden, in april en mei. De huidige president François Hollande, eveneens lid van de PS, stelde zich niet kandidaat voor een nieuwe termijn. Hamon neemt het onder meer op tegen François Fillon (Les Républicains) en Marine Le Pen (Front National).

Maar degene die het meest kan profiteren van Hamons verkiezing is de partijloze presidentskandiaat Emmanuel Macron, zegt Bijlsma. 'De PS heeft een probleem want het heeft een presidentskandidaat die op veel punten het tegenovergestelde wil dan de huidige president. Veel linkse kiezers herkennen zich niet in Hamon en zullen overstappen naar Macron, wiens gedachtegoed niet ver van dat van Valls ligt. Bovendien maakt hij meer kans dan Hamon.'

In de huidige peilingen gaat Le Pen op kop, gevolgd door Fillon en Macron. Pas daarna volgt Hamon.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen