Internationale politiek30 jan '17 14:46Aangepast op 30 jan '17 19:15

Berechting Bouterse gaat door

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De berechting van Desi Bouterse gaat door. De meldt de krijgsraad in Suriname. Bouterse staat terecht voor de Decembermoorden in 1982, toen 15 tegenstanders van het toenmalige militaire bewind van Bouterse werden geëxecuteerd.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Op 9 februari gaat de zaak verder. ‘De krijgsraad heeft gezegd dat zij de baas zijn en niet Bouterse’, vertelt correspondent Pieter van Maele. Nabestaanden zijn opgelucht met het besluit. ‘Ze zijn heel blij dat er eindelijk eens opheldering komt, maar ze zijn niet naïef. Bouterse heeft nog 10 dagen om een nieuw plan te smeden. Ze zijn erg op hun hoede dat er toch nog een konijn uit de hoge hoed getoverd wordt’, vervolgt hij.

Bouterse minder populair

Bouterse is inmiddels al lang niet meer de populaire leider die hij ooit was. ‘De laatste opiniepeiling geeft aan dat nog amper 17 procent van de kiezers zeiden dat ze hem steunen. Dat is een dramatische achteruitgang, die vooral komt door de economische crisis. De inflatie is torenhoog’, aldus Van Maerle. 

De auditeur militair is begonnen aan zijn requisitoir tegen Bouterse en de 22 andere betrokkenen. Eerder probeerde Bouterse het proces te stoppen met een beroep op de staatsveiligheid. De berechting duurt inmiddels al 9 jaar, in totaal staan 25 verdachten terecht voor de executies. De huidige Surinaamse president Bouterse is hoofdverdachte.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen