Internationale politiek3 mrt '17 08:46Aangepast op 7 mrt '17 16:24

'MH370 zal worden gevonden'

Auteur: Benjamin Harmsen

'We gaan hem vinden', dat zegt Paul van Riel, CEO van Bodemonderzoeker Fugro, over de tot nu toe onvindbare vlucht MH370 van Malaysia Airlines. Het vliegtuig verdween op 8 maart 2014 met 239 inzittenden van de radar op weg van Kuala Lumpur naar Peking.

Foto: ANP
Foto: ANP

Fugro sloot zich in juni 2014 aan bij het in kaart brengen van de zeebodem op de vermoedelijke rampplek. Meer dan een jaar later zei van Riel dat de zoektocht door zal gaan tot het vliegtuig gevonden is. Maar in april 2016, als Fugro inmiddels 100.000 vierkante kilometer zeebodem zonder resultaat onderzocht heeft, wordt met China, Maleisië en Australië afgesproken dat de zoektocht wordt gestaakt wanneer er na nog eens 20.000 vierkante kilometer niks nieuws wordt ontdekt. Begin dit jaar wordt de zoektocht dan toch definitief gestaakt, ondanks nieuwe aanwijzingen dat een gebied ten noorden van het onderzochte gebied een meer waarschijnlijke vindplaats is.

Zoektocht formeel niet stopgezet

De zoektocht is volgens Van Riel echter formeel niet stilgezet maar opgeschort. 'Door de overheden ter plekke wordt gekeken en geëvalueerd of er nog een mogelijkheid is dat het vliegtuig gevonden kan worden. We moeten afwachten wat daaruit komt, maar we hopen dat de zoektocht weer verder kan.

'Het Australische Transport Veiligheid Bureau bepaald waar mag worden gezocht', zegt Van Riel. 'Maar omdat ook de Maleisische en Chinese overheid erbij betrokken zijn kan het langer duren voordat er een besluit komt. Daarnaast is er al meer dan 100 miljoen aan besteed.'

Van Riel denkt ongeveer een jaar nodig te hebben om het nieuwe gebied af te zoeken dat nu wordt aangewezen als mogelijke vindplek.

Gerelateerde artikelen