Internationale politiek25 mrt '17 12:26Aangepast op 25 mrt '17 13:51

27 EU-leiders bekrachtigen hun eenheid

Auteur: Koos Tervooren

De EU-landen zijn ook zonder het Verenigd Koninkrijk 'vastberaden' hun samenwerking te versterken. Als dat nodig is kunnen groepen landen dat sneller of intensiever doen dan andere, zolang de integratie maar dezelfde kant op gaat.

Dat hebben de 27 EU-leiders zich zaterdag in Rome plechtig voorgenomen. De staatshoofden en regeringsleiders, onder wie premier Mark Rutte, zetten een voor een hun handtekening onder een Verklaring van Rome waarmee zij de eurosceptische buitenwereld willen tonen dat ze de eenheid bewaren. 'Wij zullen de Europese Unie sterker en veerkrachtiger maken door nog grotere eenheid en onderlinge solidariteit', aldus de 27.

Ook de Poolse en Griekse premiers, Beata Szydło en Alexis Tsipras, tekenden tot opluchting van de anderen de tekst. De afgelopen dagen dreigden zij het feestje te torpederen door de Verklaring niet te onderschrijven.

De regeringen gaan de komende maanden werken aan de invulling van de ‘nieuwe’ EU. 'We moeten naar de burger luisteren', benadrukte Rutte na afloop van de ondertekening. 'We moeten focussen op banen, veiligheid en migratie'. Volgens hem overleeft de EU dan de komende zestig jaar ook.

Het is zaterdag precies zestig jaar geleden dat Nederland samen met Frankrijk, Duitsland, Italië, België en Luxemburg het Verdrag van Rome ondertekende. Daarmee werd op 25 maart 1957 de Europese Economische Gemeenschap opgericht, die in 1992 in Maastricht werd omgevormd tot Europese Unie. De Verklaring van Rome werd zaterdag in dezelfde zaal getekend als het verdrag weleer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen