Internationale politiek7 apr '17 07:27

Dijsselbloem wacht heet weekend op Malta

Auteur: Koos Tervooren

De jacht op Jeroen Dijsselbloem is geopend. Vandaag komen de Europese regeringsleiders bijeen voor een informele top op Malta. Ook al staat zijn positie niet op de officiële agenda: de Zuid-Europese landen zagen openlijk aan zijn stoelpoten.

ANP/EPA
ANP/EPA

Oorzaak van de ophef is de opmerking die Dijsselbloem maakte over Zuid-Europese landen: 'Ik kan niet al mijn geld aan drank en vrouwen uitgeven om vervolgens u om bijstand te vragen', zei hij in een interview met een Duitse krant. Volgens Carsten Brzeski, hoofdeconoom bij ING Duitsland, staat Dijsselbloem symbool voor de harde lijn van de Eurogroep. De kritiek van de Zuid-Europese landen moet je in een bredere context zien.

'De Zuid-Europese landen willen meer budgettaire ruimte en overheidsuitgaven. En ze willen af van puur bezuinigingsbeleid', zegt Brzeski, die denkt dat er wel een compromis kan worden gevonden: 'We zullen een verschuiving zien, een verandering. We moeten nog wel even wachten op uitkomst van de Duitse verkiezingen'.

Brzeski denkt dat Dijsselbloem zeker het weekend overleeft. 'Een nieuwe termijn wordt lastig omdat hij waarschijnlijk geen nieuwe termijn als minister krijgt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen