Internationale politiek22 mei '17 17:54Aangepast op 22 mei '17 22:43

EU en IMF steggelen over Griekenland

Auteur: BNR Webredactie

De Grieken rekenen maandag op een nieuwe lading geld uit het EU-noodfonds en hopen op schuldverlichting. Over dat laatste worden enkele Europese landen en het IMF het echter maar niet eens.

Tsipras nog zonder stropdas.
Tsipras nog zonder stropdas.

De ministers van Financiën van de eurozone zijn maandag bijeen in Brussel om te praten over een nieuwe tranche voor de Grieken. Nu er in dat land stevige hervormingen zijn doorgevoerd door de overheid en het parlement rekent premier Tsipras op noodsteun waarmee Griekenland in juli een aflossing van 7,3 miljard euro kan doen. Een akkoord over een nieuwe greep uit het EU-noodfonds gaat er waarschijnlijk wel komen.

Stropdas

De Grieken hopen echter ook dat de ministers het eens worden over schuldenverlichting. Tsipras, die ooit de belofte deed pas een stropdas te gaan dragen als er schuldenverlichting kwam, kondigde aan dat dat moment dichtbij is. En ook minister Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep, zegt dat 'de discussie over het schuldvraagstuk van Griekenland moet worden heropend.'

Toezicht van IMF

Maar of er schuldenverlichting komt hangt er vanaf of enkele eurolanden, waaronder Duitsland en Nederland, het eens worden met het IMF. Volgens Europaverslaggever Jesse Pinster lopen prognoses van beide kampen over de toekomst van de economie van Griekenland dermate uiteen dat Duitsland heeft aangegeven het schuldvraagstuk uit te willen stellen. Tegelijkertijd willen Nederland en onze oosterburen wel dat het IMF toezicht gaat houden op de hervormingen van Griekenland, volgens Pinster 'omdat ze bang zijn dat de Europese Commissie te lief zal zijn'.

Het IMF wil echter pas meedoen als er duidelijkheid komt over schuldenverlichting, en daar is het moment nog niet voor gekomen, menen de Duitsers en Nederlanders. De Grieken kijken intussen machteloos toe vanaf de zijlijn. Voor hen betekent duidelijkheid over de schuldenverlichting ook toegang tot de Europese markten en dus de mogelijkheid dat de ECB schuldpapieren gaat opkopen. Pinster: 'Maar bovenal betekent het vrijheid voor de Grieken.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen