Internationale politiek6 aug '17 16:13

Militaire opstand in Venezuela verijdeld

Auteur: Kay Rutten

De Venezolaanse regering heeft zondag een militaire opstand verijdeld in het centrum van de stad Valencia.

Een Venezolaanse vlag bedekt het gezicht van de nationale held Simon Bolivar. Foto: HH/Wil Riera.
Een Venezolaanse vlag bedekt het gezicht van de nationale held Simon Bolivar. Foto: HH/Wil Riera.

Een twintigtal Venezolaanse legercomandanten onder leiding van de oud-kapitein Juan Caguaripano kwam zondag in opstand tegen de regering van president Maduro.

De commandanten bezette een aantal strategische plekken in de stad Valencia. Op meerdere plekken in de stad werden schoten gehoord. Volgens de regering was de opstand echter snel voorbij. President Maduro sprak van een 'terroristische daad'.

Videoboodschap

De leider van de opstand, de in 2014 gepensioneerde kapitein Juan Caguaripano, riep in een videoboodschap op om in verzet te komen tegen de Venozolaanse president Maduro. 'Dit is geen staatsgreep, maar een militaire actie om de constitutionele orde te herstellen. Het is een legitieme opstand, samen met het dappere volk van Venezuela', liet Caguaripano weten. 'We kunnen de moordzuchtige tirannie van Maduro niet langer negeren.' In 2014 probeerde de oud-kapitein ook al in opstand te komen tegen Maduro.

Het is al maanden onrustig in het Zuid-Amerikaanse land omdat president Maduro steeds meer macht naar zich toe trekt. Zaterdag werd bekend dat Venezuela uit het Zuid-Amerikaanse economische samenwerkingsverband Mercosur is gezet en ook de Europese-Unie overweegt om sancties in te stellen tegen Venezuela.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen