Brexit26 jun '16 10:04

Corbyn ontslaat Labour-woordvoerder

Auteur: BNR Webredactie

De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn heeft de buitenlandwoordvoerder van de Labour-partij, Hilary Benn, vanwege kritiek op zijn beleid uit zijn schaduwkabinet gezet. Dat melden Britse media zondag.

Corbyn ontsloeg Benn nadat die het vertrouwen in hem in een telefoongesprek had opgezegd, vernamen de BBC en The Guardian van Benn zelf. Corbyn legde vorige week oproepen van hooggeplaatste Lagerhuisleden om het partijleiderschap op te geven naast zich neer. Zijn partijgenoten vonden dat hij zich veel te weinig had ingespannen om een Britse uittreding uit de Europese Unie te voorkomen.

Benn zei tegen The Guardian dat er onder Lagerhuisleden en in het schaduwkabinet weinig fiducie meer is dat Labour de volgende verkiezingen, ,,die misschien veel vroeger komen dan verwacht'', kan winnen met Corbyn aan het roer.

Volgens uitgelekte interne peilingen zou van de mensen die vorig jaar op Labour stemden nu een derde op een andere partij stemmen. Lagerhuisleden gingen ervan uit dat Corbyn vier jaar de tijd zou hebben om het tij voor de volgende verkiezingen te keren. Zij zijn nu bang dat het maar vier maanden zijn, als er zoals wordt verwacht vervroegde verkiezingen worden uitgeschreven.

Ook bij de Conservatieven heerst grote verwarring. Premier David Cameron heeft aangekondigd af te treden nu het brexit-referendum anders is uitgepakt dan hij verwachtte. Pro-Europese Lagerhuisleden van de Tory's zijn naarstig op zoek naar een kandidaat die kan voorkomen dat Boris Johnson, voormalig burgemeester van Londen en voorman van de campagne om uit de EU te stappen, partijleider en eventueel premier wordt.

Gerelateerde artikelen