Brexit29 jun '16 08:33

'Huifkar Engeland treedt uit de cirkel'

Auteur: Thijs Baas

Groot-Brittannië moet eerst boel op orde krijgen voordat de scheidingsprocedure wordt ingezet. Dat zei premier Rutte na afloop van de EU-top.

Foto: ANP
Foto: ANP

De meeste EU-leiders omschreven de sfeer van het Brexit-diner als droevig maar constructief. En niet Cameron maar een nieuwe Britse premier zal de scheiding afhandelen. Dat zorgt voor een verdeeld Verenigd Koninkrijk, met een onzekere situatie waar geen draaiboek voor bestaat, zegt Europa-verslaggever Anke Truijen. Ook premier Rutte bleek teleurgesteld, om twee redenen. 'De economische reden, maar ook geopolitiek: Europa heeft belang bij stabiliteit en geborgenheid, dat je weet dat je onderdeel bent van een sterke samenwerking met andere landen.'

Geen goed nieuws, meent Rutte. Desondanks - of misschien juist om die reden - gunt de EU de Britten de tijd. Irritatie was er wel degelijk, zeker omdat het referendum plaatsvond ná EU-toezeggingen op het gebied van het immigratiebeleid. Volgens de Financial Times heeft Cameron binnenskamers tegen de EU-leiders gezegd dat ze de Britse migratiezorgen hebben genegeerd. Een discussie waarin migratieproblemen worden los gezien van de interne markt wordt volgens Cameron de grootste uitdaging voor de komende tijd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen