Brexit5 sep '16 16:01Aangepast op 5 sep '16 16:53

'Tweede Brexitreferendum komt er absoluut niet'

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De Britten bespreken vandaag of er een nieuw, tweede referendum over de Brexit komt. Het Lagerhuis bespreekt vandaag de petitie die door ruim vier miljoen Britten is ondertekend en waarin wordt gevraagd om een nieuw referendum over de Britse uittreding uit de Europese Unie.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Dat het tweede referendum er ook daadwerkelijk komt, acht Groot-Brittannië correspondent Lia van Bekhoven onwaarschijnlijk. ‘Dat referendum komt er absoluut niet. De reden waarom het besproken wordt in het parlement is niet omdat de parlementariërs vinden dat het besproken moet worden, maar omdat iedere petitie die getekend is door minimaal 100.000 mensen besproken moet worden. Het is puur een formaliteit.’

Nadruk op migratie
Premier May heeft al laten weten dat de nadruk tijdens de onderhandelingen met de Europese Unie op migratie komt te liggen. ‘Dat is het cruciale onderwerp. De migratie moet worden beperkt. De primaire focus ligt dus niet op de economie’, legt Van Bekhoven uit.

Landen buiten de Europese Unie reageren gemengd op de Brexit. May heeft op de G20-top verschillende landen gesproken over mogelijke handelsakkoorden. ‘Obama gaf aan dat Groot-Brittannië achteraan moet sluiten, omdat Amerika ook bezig is met akkoorden met de EU en de Pacifische landen. Japan stuurde een waarschuwing van vijftien pagina’s over de consequenties van de Brexit. Daar tegenover is Australië heel enthousiast over nieuwe deals met Groot-Brittannië, buiten de EU om’, aldus Van Bekhoven. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen