Brexit3 nov '16 11:11Aangepast op 3 nov '16 12:16

Brits parlement moet Brexit goedkeuren

Auteur: BNR Webredactie

Het Britse parlement, waarvan een meerderheid tegen het verlaten van de EU is, moet een Brexit goedkeuren. Dat heeft een Brits gerechtshof, de High Court, zojuist bepaald.

Het besluit van het gerechtshof is een grote tegenvaller voor Theresa May, die altijd heeft gezegd dat de regering moet beslissen of en wanneer de Brexit moet worden ingezet door artikel 50 van de Europese grondwet in werking te stellen.

Nu is dat aan het Britse parlement, zegt correspondent Lia van Bekhoven, waarvan een meerderheid voorafgaand aan het bindende referendum over de Brexit tegen het verlaten van de Europese Unie was. Toch komt het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU er sowieso, zegt Van Bekhoven : 'Dat Brexit komt er nog steeds, want het is niet waarschijnlijk dat het parlement de keuze van de kiezers zal ondermijnen. Maar het tijdstip ervan en het soort Brexit kan veranderen. Want de rechter heeft nu gezegd dat niet de regering, maar het parlement daar over gaat.'

May gaat in beroep

Het kabinet van May heeft direct na de uitspraak aangekondigd de beslissing van het gerechtshof bij een hogere juridische instantie, de Supreme Court, te zullen aanvechten. Het hogergerechtshof zal vermoedelijk begin december een uitspraak doen, en Van Bekhoven verwacht dat ze het oordeel dat vandaag is uitgesproken zullen herhalen.

Volgens Britse media zal de beslissing van het gerechtshof het vertrek van de Britten uit de EU vertragen. May heeft eerder gezegd dat ze van plan is artikel 50 voor het einde van mei volgend jaar te activeren. Maar het is nog vraag hoeveel draagvlak de Britse premier heeft en met hoeveel autoriteit ze desgevolgd kan onderhandelen met andere EU-lidstaten over een vertrek van Groot-Brittannië.

Als artikel 50, de formele verwittiging van het vertrek van een lidstaat uit de EU, wordt geactiveerd heeft een lidstaat twee jaar de tijd om met de andere EU-landen te onderhandelen over hoe het vertrek uit de EU geregeld moet worden.

Beurs reageert positief

Op de beurs werd positief gereageerd op het nieuws. Direct na de uitspraak steeg het Britse pond ten opzichte van de dollar met 0,7 procent.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen