Brexit3 nov '16 13:40Aangepast op 3 nov '16 14:45

Britse premier May wil onderhoud met Juncker

Auteur: Sam de Voogt

De Britse premier May heeft om een overleg met de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker gevraagd. Het overleg is aangevraagd nadat een Brits gerechtshof oordeelde dat het Britse parlement een Brexit moet goedkeuren.

Foto ANP
Foto ANP

Over of de aanvraag voor een overleg gerelateerd is aan de rechterlijke uitspraak wilde de Europese Commissie geen uitspraken doen. Het telefonische overleg staat voor aanstaande vrijdag gepland.

De EC wilde ook niet reageren op het nieuws uit Groot-Brittannië, dat wordt gezien als een zware tegenvaller voor May. Zij kan nu niet meer om het Britse parlement heen en zal het bepalen van de voorwaarden, het tijdstip en de planning van een Brexit aan de volksvertegenwoordigers moeten laten.

May liet na de uitspraak weten in hoger beroep te gaan. Ook zegt ze het schema dat ze had uitgestippeld te blijven volgen. Voor eind maart volgend jaar wil de Britse premier de Brexit in gang zetten.

Artikel 50

De EU heeft altijd gezegd zich niet te willen mengen in de Britse politiek wat betreft het Brexit, totdat de Britse regering meldt dat het artikel 50 in werking stelt. Dat artikel is de formele verwittiging van een lidstaat aan de EU dat het uit de EU wil stappen. Daarna is er een periode van twee jaar om de voorwaarden van dat vertrek te bepalen.

Gerelateerde artikelen