Brexit24 nov '16 20:32

Europeanen in Groot-Brittannië zetten May onder druk

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Mogen ze blijven of moeten ze weg? Er wonen zo’n 3,5 miljoen EU-burgers in Groot-Brittannië, maar de vraag is voor hoe lang nog. Zaterdag is er een bijeenkomst in Londen waar Europeanen druk willen uitoefenen op Theresa May om hun verblijf ook na de Brexit te garanderen.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Een paar honderd van die 3,5 miljoen Europeanen weten niet wat hun rechten zijn en kwamen bijeen in Bristol. ‘Het gaat om de rechten om in Groot-Brittannië te wonen en te stemmen. Allemaal normale rechten, waar nu vraagtekens bij staan’, vertelt Wiard Sterk, die de pressiegroep leidt. ‘We hebben altijd bijgedragen aan deze maatschappij, we hebben belasting betaald en we wonen hier. Er zijn een heleboel rechten die nu opeens verdwijnen of waar in ieder geval onzekerheid over is’, vervolgt Sterk.

De onzekerheid zorgt ervoor dat veel Europeanen denken aan een vertrek uit Groot-Brittannië. ‘Er zijn verhalen van Europeanen, medisch specialist, onderzoekers, die al vertrokken zijn. Anderen overwegen het. Niet alleen vanwege de onzekerheid, maar ook vanwege de vijandige anti-Europese sfeer’, besluit Groot-Brittannië correspondent Lia van Bekhoven.

Gerelateerde artikelen