Wisselende reacties op harde Brexit van May
In een speech heeft de Britse premier Theresa May vandaag gezegd dat ze voor een 'harde' Brexit wil gaan. Zo wil ze niet alleen een uittreding uit de EU, maar ook uit de interne markt van Europa.
In de Britse politiek wordt er gewisseld gereageerd op de toespraak van May. De partijen en politici die altijd al voor een Brexit waren, reageren enthousiast. 'Ik denk dat het erg goed zal worden ontvangen bij onze Europese vrienden. Omdat het onderhandelbaar is. Het is iets dat denk ik goed voor Groot-Brittannië is en goed voor de rest van de EU', zegt Boris Johnson, minister van Buitenlandse Zaken.
De mensen die niet voor een Brexit waren zijn bang dat het een harde en wrede Brexit wordt, een zogenaamde 'carcrash-Brexit'. Voor de toespraak van May lekte ze al uit dat ze zou gaan voor de harde variant. Dat is volgens correspondent Lia van Bekhoven een slimme zet. 'De Britse valuta trokken vanochtend al aan. Maar het schoot omhoog toen de premier beloofde de uiteindelijke echtscheidingsdeal voor te leggen aan het parlement. Dat gaat dan onver een jaar of twee gebeuren. De markten zijn niet happy met een Brits vertrek uit de gezamelijke markt, maar wel heel blij met de nadruk op een open Groot-Brittannië.'
Schotland is minder blij met de harde Brexit. Het zou niet in het landsbelang zijn. 'De leider van de Schotse Nationale Partij zei dat het vooral te merken is dat Theresa May dit doet omdat het gaat om het belang van haar partij. En in de toekomst zou dit problemen gaan opleveren', zegt Van Bekhoven. SNP-leider Nicola Sturgeon heeft al eerder gezegd dat als er geen toegang is tot de interne markt, de Schotten een nieuw referendum zullen overwegen over terugtrekking uit het Verenigd Koninkrijk.