Brexit24 jan '17 17:31

'Handelsbarrières kunnen beleggers uit Londen jagen'

Auteur: Thijs Baas

De Brexit hoeft volgens de regering helemaal geen vertraging op te lopen. Toch kunnen verschillende belangen bij verschillende partijen leiden tot vertraging van het proces, zegt Arjan Kuenen, directeur van CorpXS Asia, een financiële dienstverlener in de City.

Foto: EPA
Foto: EPA

De regering wil al binnen een paar dagen het wetsvoorstel over de Brexit aan het parlement voorleggen, ondanks het besluit van de hoogste rechter in het Verenigd Koninkrijk om de Brexit-plannen eerst aan het parlement te laten voorleggen. En hoewel er van een leegloop uit Londen nog geen sprake is, kiezen onderdelen van CorpXS Asia-klanten die niet per se op de Britse hoofdstad zijn aangewezen er al voor om naar het buitenland te vertrekken.

Datacenters

Als de sneeuwbal eenmaal gaat rollen, verwacht Kuenen dat ook Amsterdam daarvan kan profiteren. 'Het lijkt erop dat er een soort arbeidsdeling is. Het laatste wat ik gehoord heb is dat vooral heel veel IT naar Amsterdam zou willen; datacenters en dat soort dingen.' Waar Kuenen zelf belandt weet hij al helemaal niet. 'Waar beleggers naartoe gaan, zal ik ook zijn. Het zal zo'n vaart niet lopen, maar je ziet aan allemaal bewegingen dat er toch echt wel iéts aan de hand is.

Handelsbelemmeringen

Veel hangt af van eventuele handelsbelemmeringen en handelsbarrières die de Brexit met zich meebrengt, zegt Kuenen, die contacten verzorgt tussen institutionele beleggers en Aziatische ondernemingen. 'Die beleggers volgen de regelgeving in Europa en verkopen er hun product. Als zij dat straks niet meer vanuit Londen kunnen doen vanwege handelsbarrières, dan zullen zij waarschijnlijk naar Europa vertrekken en dan zal ik ze moeten volgen. Het belangrijkste wordt straks MiFID II, de regelgeving in de financiële sector die per 3 januari volgend jaar ingaat.'

Kantelpunt

Wanneer het kantelpunt komt, waarbij klanten als een sneeuwbal 'van de berg af gaan rollen', kan Kuenen nog niet zeggen. Niet alleen de rol van Schotland - dat een groot deel assets under management in de beleggingswereld heeft - maar ook de grote institutionele beleggers in Londen zelf is van belang. 'Zetten zij satellietkantoren neer in Europa? Als op een gegeven moment echt een sneeuwbal van de heuvel gaat afrollen, dan kan het heel snel gaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen