Brexit21 mrt '17 15:26

Brexit weer stapje dichterbij na vaststellen richtlijnen in april

Auteur: Benjamin Harmsen

Op 29 april worden in Brussel de richtlijnen vastgesteld voor onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk. De Europese Commissie moet met die richtlijnen over de scheidingsvoorwaarden van de Brexit onderhandelen.

Foto: ANP
Foto: ANP

De regeringsleiders van de Europese Unie die daarvoor bijeenkomen krijgen deze week conceptrichtlijnen doorgestuurd van Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad. De Britse premier May kondigde gisteren aan dat ze volgende week woensdag officieel zal melden dat Groot-Brittannië de EU verlaat.

Tusk zegt dat zekerheid en helderheid voor burgers, bedrijven en lidstaten prioriteit hebben bij het opstellen van de richtlijnen. Hij zei daarnaast er alles aan te willen doen om de Brexit zo pijnloos mogelijk te maken voor de EU.

 

Nadat de richtlijnen zijn vastgesteld kan Michel Barnier, hoofdonderhandelaar namens de EU, de onderhandelingen mogelijk nog in mei beginnen met Davis Davis, de hoofdonderhandelaar van Groot-Brittannië. Het plan is om voor 2018 tot een basisakkoord te komen over de scheidingsvoorwaarden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen