Brexit29 mrt '17 13:55Aangepast op 29 mrt '17 16:25

Brexit-brief overhandigd aan Tusk

Auteur: Thijs Baas

De officiële afscheidsbrief van de Britse regering is zojuist in het gebouw van het Europees Parlement afgeleverd bij EU-president Donald Tusk.

Foto: ANP
Foto: ANP

Europa en het Verenigd Koninkrijk: dat ze uit elkaar gaan was al een poosje bekend. Maar vandaag worden dan ook de officiële echtscheidingspapieren ingediend. Premier Theresa May heeft haar handtekening al gezet. En daarmee zetten de Britten een belangrijke stap naar de uitgang van de Europese Unie, negen maanden na dat referendum over de Brexit. May benadrukte in haar speech in het Britse parlement dat ook ná de Brexit zowel de rechten van EU-burgers in Groot-Brittannië als die van Britse burgers in Europa gewaarborgd zijn.

Lees ook: 'Brexit-onderhandelaar Verhofstadt wil het Verenigd Koninkrijk straffen'

Alles werd vanochtend in gereedheid gebracht om de Britse EU-ambassadeur Tim Barrow de 160 meter van de Britse ambassade naar het gebouw van de Europese Raad af te laten leggen om de brief te overhandigen aan ER-voorzitter Donald Tusk, zegt Europaverslaggever Jesse Pinster vanuit Brussel. Op hetzelfde moment zal Theresa May in Londen een speech houden met ongetwijfeld een oproep tot eenheid. 'En dan is het echt zover, dit toch wel heel unieke moment dat een land voor het eerst uit de Europese Unie stapt en Artikel 50 uit het Lissabon-verdrag in werking gesteld wordt.'

 

Dictatuur

Alles over Brexit

Even voor de duidelijkheid: dat dit Artikel 50 ooit zou worden aangewend door een EU-lidmaat om zélf de Unie te verlaten, was eigenlijk niet voorzien. Het artikel was eerder een hypotheek op landen die zich niet in de geest van 'Brussel' zouden ontwikkelen, zegt Jesse Pinster. 'Het werd geschreven met de gedachte dat er misschien wel weer een dictatuur terug zou komen in Spanje of Portugal. En dan moest je toch van ze af kunnen komen, maar nu blijkt het te gaan om een vriendelijke Britse diplomaat met een baardje.'

Lees ook: Buma: 'Brexit is ook zeer schadelijk voor Nederland'

Vrij verkeer

Zelfs als de onderhandelingen mislukken is het Verenigd Koninkrijk per 29 maart 2019 geen onderdeel meer van de Europese Unie. 'Dan liggen ze er gewoon uit. Er is nog een klein uitweggetje: als ze met zijn allen besluiten dat ze nog iets langer nodig hebben, dan kán dat wel weer.' Voorlopig zal overigens ook het vrij verkeer van personen in stand gehouden worden tot het eind van de onderhandelingen. Het Europees Parlement liet gisteren weten dat er volgende week een resolutie wordt aangenomen die de Britse grenzen voorlopig open houdt.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen