Amerikaanse Verkiezingen8 sep '16 07:43

Clinton en Trump voor het eerst op hetzelfde podium

Auteur: Reinout van Wagtendonk

Het was nog geen echt debat, maar de Amerikaanse presidentskandidaten Clinton en Trump deelden vannacht wel hetzelfde toneel. In een tv-forum met oorlogsveteranen werden ze, elk apart, een halfuur ondervraagd over nationale veiligheidskwesties.

ANP/AFP
ANP/AFP

Een deel van het publiek had in Irak gediend. Als Senator stemde Hillary Clinton indertijd vóór de oorlog in Irak; later, als de verliezende Democratische kandidaat in 2008 tegen Obama, zei ze dat ze daar verkeerd aan had gedaan.

'Hoe denkt u dat deze mensen zich voelen als degene die hun opperbevelhebber wil worden zegt dat haar stem voor de oorlog in Irak een vergissing was?', zei Matt Lauer, die het forum leidde. Hij doet de dagelijkse ontbijtshow op NBC. Hij vroeg de kandidaten om hun aanvallen op elkaar tot een minimum te beperken.

In haar antwoord op de Irak-vraag verwees Clinton wel naar Trump. 'Mijn tegenstander was vóór de oorlog in Irak. Hij zegt van niet, maar je kunt het natrekken.' Lauer berispte haar daar een beetje voor, maar Clinton heeft wél gewoon gelijk over Trump’s eerdere pro-Irakoorlog standpunt. Wat hem verder kennelijk niet uitmaakt… 'Ik was helemaal tegen de oorlog in Irak.'

Meer dan zijn opponent - de voormalige minister van Buitenlandse Zaken en Senator -  moet Donald Trump zich waarschijnlijk bewijzen als iemand met de capaciteiten om Amerika’s Commander-in-Chief te kunnen zijn. Trump haalde een stuk papier uit z’n binnenzak met de namen van 88 voormalige legerofficieren die hem steunen. Clinton heeft een soortgelijke lijst. Trump hield gisteren ook een toespraak met plannen voor wanneer hij de strijdkrachten onder zijn leiding krijgt. Hij zei daarin dat hij binnen 30 dagen een Pentagon-plan eist voor de vernietiging van IS.

Omdat hij er eerder over had opgeschept meer te weten over de IS-bestrijding dan 'de generaals' én had opgeschept over zijn eigen geheime IS-plan kreeg hij ook een strikvraagje. Lauer: 'U zei: ik roep mijn hoogste generaals bijeen en zij krijgen 30 dagen om met een plan te komen om IS goed en snel te verslaan. Is het dus uw geheime plan om iemand anders om een plan te vragen?' Trump: 'Nee.'

Trump beantwoordde zijn vragen veelvuldig met verwijzingen naar het vermeende falen van president Obama en Hillary Clinton.

Het eerste echte presidentiële debat is op maandag 26 september. Als dán de debatleider antwoorden die niet kloppen of die niets zeggen over z’n kant laat gaan dan is er in ieder geval de andere kandidaat die het kan weerspreken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen