Amerikaanse Verkiezingen20 sep '16 12:21

'Pappa Bush gaat op Clinton stemmen'

Auteur: Judith Laanen

Voormalig president George Bush senior gaat niet voor de presidentskandidaat van de eigen Republikeinse partij, maar stemt in november op de Democratische kandidaat Hillary Clinton.

Voormalig president George Bush senior. Foto ANP
Voormalig president George Bush senior. Foto ANP

Dat onthulde Kathleen Hartington Kennedy Townsend, de voormalig plaatsvervangend gouverneur van Maryland en dochter van Robert F. Kennedy, in een post op Facebook gisteren. Het bijschrift van een foto waarop ze te zien is met Bush, die ze de hand schudt, luidt: 'De president vertelde me dat hij op Hillary gaat stemmen!!', weet de Amerikaanse politieke website Politico en kreeg dat ook bevestigd van haar.

Familie Bush al niet gediend van Trump

Dat de 92-jarige Bush niet van de eigen Republikeinse kandidaat gediend is en naar de Democratische Hillary neigde was al wel duidelijk. Zo was niemand van de familie Bush aanwezig bij de Republikeinse conventie in Cleveland afgelopen juli, waar Trump de nominatie als presidentskandidaat accepteerde. In mei lieten zowel vader als zoon Bush weten dat ze Trump niet zouden steunen. Eerdere Republikeinse kandidaten, zoals Mitt Romney, kregen wél steun van de familie. Ook voor hun eigen zoon Jeb, die dit jaar een weinig succesvolle campagne voor president voerde, voerde de familie openlijk campagne.

'Stem Bush blijft privé'

Een woordvoerder van Bush senior, die tussen 1989 en 1993 in de Oval Office de stoel mocht verwarmen, laat aan Politico weten dat de stem die president Bush zal uitbrengen privé is en blijft. 'Hij doet in de tussentijd geen uitspraken over de presidentiële race.'

In totaal ander, doch gerelateerd nieuws: uit uitgelekte e-mails van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell blijkt dat hij vooral níet op Clinton stemt. De reden? 'Haar man rotzooit met bimbo's'. Verder is Clinton hebzuchtig en zou ze haar medewerkers niet genoeg onder de duim hebben gehad toen bekend werd dat ze haar privémail gebruikte voor werk, schrijft Powell in de gelekte mails.

Gerelateerde artikelen