Amerikaanse Verkiezingen4 okt '16 21:14Aangepast op 12 dec '16 11:56

De Swing States in 1 minuut

Auteur: Judith Laanen

Hoe staat het met de peilingen in de Amerikaanse presidentsverkiezingen? Welke staat stemt voor Trump en welke voor Clinton? In samenwerking met kaartenbouwer Esri maakte BNR een handig overzicht van alle 'swing states', oftewel: waar zijn ze er nog niet uit?

'Kijk daar, een Swing State!' Clinton en Trump tijdens hun eerste debat. Foto ANP
'Kijk daar, een Swing State!' Clinton en Trump tijdens hun eerste debat. Foto ANP

Er zijn nog veel swing states in de Verenigde Staten; de staten waar men nog niet weet op welke presidentskandidaat ze gaan stemmen.

Elke staat heeft een cirkel en een kleur gekregen: rood voor Trump, blauw voor Clinton. Ed van Ingen van Esri Nederland: 'Hoe groter de (grijze) cirkel, hoe meer kiesmannen de staat levert.'

Per staat kunnen daar grote verschillen in zitten: zo levert Californië bijvoorbeeld 55 kiesmannen, en West Virginia maar 5. De meeste staten in deze peiling gaan naar Trump. Dat levert hem 165 kiesmannen op. Clinton behaalt er 205.

Opvallend genoeg zijn er nog 13 swing states, vertelt Van Ingen: 'Die zijn bij elkaar toch nog goed voor 168 kiesmannen.' De belangrijkste zijn Florida met 29 kiesmannen, Pennsylvania met 20 en Ohio met 18. 'Daar is nog een hoop te winnen. Als Clinton in Florida wint wordt het voor Trump erg lastig, hij moet dan bijna elke andere swing state winnen. En vice versa natuurlijk.'

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen