Amerikaanse Verkiezingen5 okt '16 06:42Aangepast op 5 okt '16 09:30

Vice-presidenten nemen elkaars 'bazen' flink de maat

Auteur: BNR Webredactie

In de VS zijn vannacht de vicepresidentskandidaten voor de eerste en enige keer met elkaar in debat gegaan. De democraat Tim Kaine en Mike Pence van de republikeinen vielen elkaar veel in de rede en over en weer waren er talloze verwijten. Zo viel Kaine Pence hard aan over de belastingaangifte van Donald Trump.

Foto: ANP
Foto: ANP

Pence verwijt Clinton dat ze een puinhoop heeft gemaakt van het Midden-Oostenbeleid en zei Kaine dat Donald Trump zijn belastinggegevens openbaar moet maken. De twee debatteerden vannacht onder meer over buitenlandse politiek en economische groei. In zijn reactie verdedigde Pence de belastingmoraal van zijn voorman Donald Trump. Die zou op een geweldige manier gebruik hebben gemaakt van de geldende regels.

Dossier Verkiezingen VS

Bij het debat werden over en weer veel verwijten gemaakt, onder meer over het feit dat Trump Mexicanen 'verkrachters en criminelen' noemde. Pence verwijt Clinton dat ze een puinhoop heeft gemaakt van het Midden-Oostenbeleid. De twee onderbraken elkaar geregeld, tot irritatie van debatleider Elaine Quijano.

Bij overlijden van de president, volgt de vice-president hem of haar op. Beide kandidaten gingen daarom ook in op hun cv. Pence is momenteel gouverneur van de staat Indiana en erg populair onder conservatieven. De Democratische Kaine is senator in de staat Virginia.

De peilingen geven Hillary Clinton tot nu toe een lichte voorsprong in het aantal kiesmannen dat ze krijgt, maar er zijn nog genoeg Swing States te winnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen