Amerikaanse Verkiezingen11 okt '16 22:38Aangepast op 12 dec '16 11:52

Aantal 'swing states' daalt, Clinton lijkt Trump in te halen

Auteur: Judith Laanen

Het aantal swing states in de Verenigde Staten, waar kiezers nog niet weten op welke presidentskandidaat ze gaan stemmen, is nog verder gedaald. Vorige week waren er nog 13 staten 'onbeslist', nu zijn dat er nog maar 9. Daarbij lijkt Clinton Trump steeds meer in te halen.

Foto BNR
Foto BNR

Dat blijkt uit onderzoek van kaartenspecialist Esri. De kiesmannen van vier staten, waarvan Pennsylvania de belangrijkste is, lijken nu naar Clinton te gaan. Pennsylvania heeft 20 kiesmannen en is voor Trump essentieel, zegt Ed van Ingen van Esri Nederland.

Afgelopen weekend verschoof de verdeling door nieuwe peilingen in Pennsylvania naar 48 procent voor Clinton en 39 procent voor Trump. Een verschil van 9 punten, stelt Van Ingen. Vorige week was er nog een verschil van maar 3 punten. 'Deze trend richting Clinton past ook bij de voorgaande verkiezingen in Pennsylvania. Daar is de afgelopen vier keer Democratisch gestemd.'

Benodigde kiesmannen

Door de switch van vier swing states is de stand bij deze peilingen uitgekomen op 260 kiesmannen voor Clinton en 165 voor Trump. 'De overige 113 liggen bij de swing states. Clinton komt nu erg in de buurt van de benodigde 270 kiesmannen om te kunnen winnen', zegt Van Ingen. In de peiling is het tweede presidentiële debat van afgelopen weekend nog niet meegenomen, maar dat kan zeker nog invloed hebben op de meningen van mensen.

Elke staat heeft een cirkel en een kleur gekregen: rood voor Trump, blauw voor Clinton. Hoe groter de (grijze) cirkel, hoe meer kiesmannen de staat levert. De tabbladen laten de vergelijking met vorige week zien. Ook is per staat te zien welke partij in de laatste vier verkiezingen won:

Gerelateerde artikelen