
Een zogeheten write-in is een stem waarbij de stemmer de naam van een kandidaat opschrijft en daarmee de stem uitbrengt op iemand die niet op het stembiljet staat. Het is een procedure in het Amerikaanse democratische systeem dat nog stamt uit de tijd dat er veel minder stemmers aan verkiezingen meededen, maar afgelopen week bleek de hedendaagse bevolking de interesse voor de write-in nog niet te zijn verloren. Het aantal zoekopdrachten naar een write-in op zoekmachine Google schoot plots met 2.800 procent omhoog, waarmee een record uit 2004 werd verbroken.
Kiezers zijn vooral geïnteresseerd in de mogelijkheid vice-president Mike Pence naar voren te schuiven namens de Republikeinen, of om toch Bernie Sanders als Democratische kandidaat tot president te verkiezen. In Utah googlede men afgelopen week naar de kans om toch op Mitt Romney, de Republikeinse presidentskandidaat uit 2012, te stemmen.
(tekst loopt verder onder grafiek)
Roosevelt en Kennedy
Het systeem van write-ins wordt bijna uitsluitend in Amerika gebruikt, al zijn er ook voorbeelden uit Zweden, Ecuador en Brazilië. Ze zorgen zelden voor succes; in 2012 maakten write-ins 0,11 procent uit van alle stemmen. Er zijn echter wel een paar politici die er een verkiezing mee wisten te winnen. Zo won Franklin D. Roosevelt in 1940 de Democratische voorverkiezingen in de staat New Jersey dankzij ruim 34.000 write-ins, en kon John F. Kennedy in 1960 de verkiezingen van zijn partij in Pennsylvania op zijn naam schrijven dankzij 183.000 voorkeurstemmen.
De onvrede onder het Amerikaanse volk heeft nieuwe hoogtes bereikt na het uitlekken van geluidsfragmenten waarop Donald Trump denigrerende opmerkingen maakt over vrouwen. Donderdag traden drie vrouwen naar voren die zeggen dat ze zijn aangerand door de Republikeinse kandidaat. Clinton wordt door veel kiezers gezien als onderdeel van het establishment dat ze zat zijn. Maar weinig Amerikanen zeggen haar te vertrouwen, mede door het e-mailschandaal dat haar al ruim een jaar achtervolgt.