Amerikaanse Verkiezingen25 okt '16 20:29Aangepast op 12 dec '16 11:52

Aan Mexico grenzende staten swingen richting Clinton

Auteur: BNR Webredactie

In de peilingen van deze week valt op dat Texas een swing state is geworden. Op de kaart is de grote rode cirkel van deze staat grijs geworden: Texas levert een presidentskandidaat 38 kiesmannen op.

In Texas zal het, net als in Florida en Arizona op 8 november erg spannend worden. Opvallend is dus dat het zou kunnen dat de kiesmannen van de staten die grenzen aan Mexico, allemaal gaan stemmen op Clinton.

Elke staat heeft een cirkel en een kleur gekregen: rood voor Trump, blauw voor Clinton en grijs voor de swing states. Hoe groter de cirkel, hoe meer kiesmannen de staat levert. De tabbladen laten de vergelijking met vorige week zien. Ook is de voorsprong van de kandidaten per staat in een extra kaart te bekijken.

Nu we dichterbij de verkiezingsdag komen kijken we ook op een andere manier naar de peilingen, namelijk: hoe staat het met de voorsprong van de kandidaten per staat? De cirkels op de kaart met de donkere achtergrond geven de mate van voorsprong aan en de kleur van de bol geeft aan welke kandidaat nu de meeste stemmen zou krijgen: blauw voor Clinton of rood voor Trump.

In een van de kleinste staten, District of Columbia (of ook wel Washington D.C. genoemd), heeft Clinton de grootste voorsprong. Ze krijgt volgens de peilingen in totaal maar liefst 78 procent van de stemmen, tegenover 14 procent voor Trump. Een andere staat met een groot verschil is Wyoming. Trump loopt er zo’n 30 procent voor op Clinton. Ook in Maryland is wel zeker dat Clinton op 8 november gaat winnen. Dat geldt overigens ook voor de staten in het noordoosten van Amerika; Clinton krijgt er steeds meer kiezers aan haar kant in deze hoek. Niet verwonderlijk, want vanouds wint in deze regio altijd een democratische kandidaat.

De swing states zijn op de kaart onder het tabblad 'Voorsprong 25 oktober' met een grijs vlak aangegeven. Net als vorige week zijn er nog tien staten waar het spannend wordt...


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen