Amerikaanse Verkiezingen1 nov '16 19:26Aangepast op 12 dec '16 11:51

Texas draait, Trump wint terrein

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Het is de laatste week voor de verkiezingen en Clinton staat in de peilingen nog steeds voor op Trump. Ze heeft 263 kiesmannen achter zich staan, Trump 164. Hij staat nog achter, maar hij wint wel weer terrein. Waar vorige week in de Republikeinse staat Texas de aanhang voor Trump en Clinton vergelijkbaar bleef, kiest deze staat nu weer duidelijk voor Trump.

 

De kandidaten proberen de uitslag te beïnvloeden door de verschillende staten te bezoeken en daar toespraken te houden. Op de kaart is te zien dat de swing states goed worden gezocht. Florida, een belangrijke swing state, is door Trump al 21 keer bezocht en door Clinton al bijna 30 keer.

Veel opvallender is welke andere staten de kandidaten daarnaast bezoeken. Wat opvalt is dat Clinton een stuk minder bezoeken heeft gepleegd voor de campagne dan Trump. Ze doet weinig moeite in de staten waar Trump voor staat. Clinton bezoekt vooral staten waar ze zelf al voorstaat, in de hoop die voorsprong te vergroten. Trump het anders: hij bezoekt aardig wat staten waar Clinton in de peilingen een paar punten voor staat.

Beide kandidaten waren veel te vinden in staten zoals New York, California en Washington D.C. Hier kunnen ze veel geld inzamelen en krijgen ze spreektijd in bekende tv-programma’s.

Via de tabbladen zijn de andere kaarten te bekijken. Wanneer niet alle tabbladen meteen zichtbaar zijn, kunnen deze geopend worden via de meest rechtse knop. De kaart is gemaakt door Esri, dat software voor digitale kaarten levert.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen