
In sommige Amerikaanse staten is het mogelijk om je stem voor de verkiezingsdag uit te brengen: Early voting. Maar waarom kiezen de Amerikanen ervoor om eerder te gaan stemmen? 'Heel veel mensen kunnen op de verkiezingsdag geen vrij krijgen. Dit jaar valt de verkiezingsdag bijvoorbeeld op een dinsdag, midden in de week. Het is daarnaast een gigantisch grote klus om te stemmen, je staat soms wel een kwartier in zo'n stemhokje', zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.
Waslijst
In 37 staten is het mogelijk om eerder te stemmen. Het is een complete waslijst aan stembiljetten die je moet invullen. 'Je stemt voor een lid van het Huis van Afgevaardigden, voor de Senaat, voor het plaatselijke Huis van Afgevaardigden, de brandweercommandant, de sheriff, soms ook nog een rechter en de voorzitter van de schoolvereniging', somt Hammelburg op.
Registreren
In totaal heeft nu al een kwart van stemgerechtigden gestemd, in Florida is dat zelfs al de helft, zegt Hammelburg. Het is lastig om er al iets uit af te leiden, omdat de stemmen uiteraard geheim blijven. 'In Amerika is het wel zo dat je jezelf moet registreren als Republikein, Democraat of Onafhankelijke, maar je hoeft natuurlijk niet zo te stemmen, uiteindelijk.' Traditioneel gezien zijn er veel meer Democratisch geregistreerde kiezers die al eerder gaan stemmen. 'De Democraten rekenen zich al rijk, maar je hebt geen idee of die kiezers ook daadwerkelijk voor de Democraten stemmen.'
Hammelburg merkt wel op dat het 'early voting' remmend kan werken op de opkomst van die kiezers. 'Kiezers hebben dan zoiets van, mijn stem heeft toch geen zin. Early voting kan dus zeker een negatieve invloed hebben op de verkiezingen.'
Vanaf volgende week is Bernard Hammelburg te horen vanuit New York om rechtstreeks verslag te doen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.