Amerikaanse Verkiezingen9 nov '16 03:05Aangepast op 12 dec '16 11:51

LIVEBLOG | 'President van alle Amerikanen'

Auteur: BNR Webredactie

Het is Donald Trump geworden. Lees hieronder nogmaals de ontwikkelingen in de loop van de ochtend, met onze verkiezingskaart.

Kijk hier voor de mobiele versie van de kaart.

Van verreweg de meeste staten stond wel redelijk vast of ze naar de Republikeinen of naar de Democraten gingen. Cruciaal waren staten als Florida, Ohio, Virginia en North Carolina. Donald Trump mocht daar eigenlijk geen steken laten vallen om een kans te houden op het presidentschap. En dat deed hij dan ook niet.

9:35 | KIJK TERUG: Het nu al legendarische moment dat de overwinning van Trump doordringt tot de BNR-studio in New York.

9:33 | Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken reageert behoorlijk afgemeten vanuit Nieuw-Zeeland: ‘De kiezer heeft gesproken.’ Het is volgens Koenders nu afwachten wat de beleidsagenda van de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt. ‘We zullen hem beoordelen op zijn daden’, aldus Koenders.

 

9:02 | AEX-index zakt 3 procent na verkiezingswinst Trump. In het Democratische kamp is de deceptie groot. Waar een groot feest had moeten zijn, is bijna iedereen inmiddels afgedropen.

 

8:51 | Trump: 'Het is tijd om de wonden van verdeling te helen. ik zal president zijn voor alle Amerikanen en dat is belangrijk voor mij.

8:37 | Ook Wisconsin gaat naar Trump. De zege kan hem eigenlijk niet meer ontgaan.  In Duitsland wordt gesproken van een ramp, zegt correspondent Derk Marseille.

8:32 | De vrijwel zekere zege van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen laat zien hoe sceptisch veel Amerikanen zijn over de voordelen van globalisering. Dat heeft president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) gezegd tegen financieel persbureau Bloomberg.

8:24 | Hillary Clintons campagnevoorzitter John Podesta heeft laten weten dat zij vanavond geen concessiespeech zal geven. We gaan slapen en morgen zien we wel verder, dat is zo'n beetje de strekking van de speech die Podesta zojuist op het podium van de Democratische bijeenkomst gaf.

 

8:02 | Patrick Mikkelsen van de Amerikaanse Kamer van Koophandel maakt zich geen zorgen over de handel tussen Amerika en Nederland. 'Dat heeft ermee te maken dat het bedrijfsleven doordraait; er worden producten gemaakt, zaken gedaan en gehandeld, ongeacht welke president in het Witte Huis zit.'

 

7:50 | Schrale troost voor Clinton: Colorado kleurt blauw. De eerste reacties uit Den Haag komen los. VVD-Kamerlid Han ten Broeke blijft erbij dat Trump onberekenbaar is. Maar áls hij wint, zit er voor Europa maar één ding op: 'DEAL with it!'. Het is een wake up-call, zegt Ten Broeke, maar lang niet de eerste.

 

7:14 |  Een naderende overwinning van Donald Trump zorgt voor een bloedbad op de Aziatische beurzen. De toonaangevende Nikkei-index in Tokio daalde maar liefst 5,4 procent tot 16.251,54 punten. Ook de Hang Seng in Hongkong speelde flink terrein kwijt en daalde tussentijds met 3 procent. De All Ordinaries in Sydney zakte 2 procent en de Kospi in Seoul speelde 2,7 procent kwijt.

 

6:54 | De Republikeinen houden zowel in het Huis van Afgevaardigden als in de Senaat de meerderheid. In de Senaat leek het nog even spannend te worden, maar zetels van staten als Indiana, North Carolina en Florida gingen toch naar de Republikeinen. De afgelopen jaren werden veel van Obama's plannen, zoals voor strengere wapenwetten, gedwarsboomd.

 

6:38 | 'It's boring', zegt een Clinton-aanhanger die het geplande feest verlaat omdat het allemaal toch niet zo sfeervol is als gehoopt, tegen verslaggever Thomas van Groningen.

6:32 | Het is nog steeds spannend, zegt Bernard Hammelburg. 'De kans dat het Trump wordt is veel groter. Een kwartier geleden leek het nog een gelopen race, dus zo zie je hoe je op je woorden moet passen.'  Het blijft nog even nagelbijten in het Clinton-kamp...

6:30 | Het ziet er steeds beroerder uit voor Hillary Clinton. De kans dat Donald Trump de volgende president van de Verenigde Staten wordt, wordt steeds groter. In Pennsylvania staan de twee kandidaten inmiddels gelijk.

6:15 | De mogelijke overwinning van Donald Trump in de strijd om het Witte Huis lijkt veel Amerikanen angstig te stemmen. De website van de Canadese immigratiedienst was gedurende de avond meerdere keren onbereikbaar.

6:00 | Het gaat er steeds meer op lijken dat Donald Trump de volgende president van de Verenigde Staten wordt. Van de zes belangrijke swing states heeft Trump er al drie in handen: Florida, North Carolina en Ohio. In New Hampshire gaat hij aan kop. Hillary Clinton heeft Virginia gewonnen en gaat aan de leiding in Pennsylvania.

5:45 | Clinton-aanhang laat moed zakken, zo lijkt het...

 

5:35 | Florida gaat definitief naar Trump: 49,1 procent tegen 47,7 procent voor Clinton.

5:27 | PVV-leider Geert Wilders heeft alvast opgetogen gereageerd op de toegenomen kansen van Donald Trump om de Amerikaanse verkiezingen te winnen. 'De mensen pakken hun land terug. Dan gaan wij ook doen', schreef Wilders in het Engels op Twitter.

 

5:13 | Trump wint North Carolina. Hij staat nu op 187 kiesmannen, Clinton op 197, na overwinningen in Hawaï en Californië. Ook Oregon gaat naar Clinton.

5:04 | We zijn begonnen! Live Spitsuur vanuit New York, met Petra Grijzen, Bernard Hammelburg en Reinout van Wagtendonk.

 

5:03 | Eindelijk is de uitslag van Florida bekend: Donald Trump heeft volgens persbureau AP ook de presidentsverkiezingen in de staat Florida gewonnen. De Republikein liet zijn Democratische tegenstreefster Hillary Clinton redelijk ruim achter zich en hij vergroot zijn kansen om president te worden.

 

4:44 | CNN bevestigt nu de zege van Clinton in Virginia. Daarmee maken beide kandidaten er een ongekend spannende strijd van in de swing states. Colorado, goed voor negen kiesmannen, gaat naar Clinton. In North Carolina staat Trump op voorsprong. Nieuwe tussenstand: 168 voor Trump, 131 voor Clinton.

4:37 | In Pennsylvania en Virginia staat Clinton op een lichte voorsprong van respectievelijk 4 en 1,5 procent en 58 en 88 procent van de stemmen. In Florida staat Trump na 95 procent van de stemmen op een bijna onoverbrugbare voorsprong van 1,5 procentpunt; 49,2 tegenover 47,7 procent.

4:25 | Trump pakt ook Ohio. De presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten zijn spannender dan verwacht en zorgen voor onrust op de Aziatische markten. Zowel de dollar als de Mexicaanse peso daalde fors. De Nikkei in Tokio stond 2,25 procent lager aan het eind van de ochtendhandel, en de futures in New York wijzen op een scherp lagere opening op Wall Street.

4:05 | Montana gaat naar Trump, die nu in totaal op 140 kiesmannen staat en over de helft is van wat hij nodig heeft om de komende vier jaar het Witte Huis te kunnen bewonen.  Fox News meldt dat Clinton Virginia binnenhaalt, één van de cruciale staten die voor Trump bijna onontbeerlijk zijn. Toch staat het er in andere staten onverwacht gunstig voor voor hem, dus de spanning blijft om te snijden. 

3:58 | Na ABC voorspellen nu ook CNN en CBS een meerderheid voor de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden. De partij beschikt nu over 247 zetels in het 435 zetels tellende Huis. De Democraten hebben 188 zetels in handen. De strijd om de controle over de Senaat is een stuk spannender. De Republikeinen hebben nu 54 zetels in handen, de Democraten 44, twee senatoren zijn onafhankelijk maar stemmen normaliter mee met de Democraten.

3:49 | De acht kiesmannen van Louisiana gaan naar Trump. In Florida is de voorsprong van Trump opgelopen naar 1,5 procentpunt, ondanks de forse inspanningen van Clinton om de verschillende bevolkingsgroepen voor zich te winnen. In Virginia, een cruciale staat, is de voorsprong van Trump op dit moment 0,5 procent.

3:33 | Trump staat nu op 137 kiesmannen, Hillary Clinton op 104, nadat ze Connecticut heeft binnengehaald. In Ohio staat Trump op 51 procent, Hillary op 44 procent. In New Hampshire gaat het na 23 procent van de stemmen gelijk op.

3:25 | Arkansas gaat naar Trump, die daarmee op 129 kiesmannen komt, tegen 97 voor Clinton.

3:44 | De stilte is 'om te snijden' bij het Clinton-event: 

 

3:22 | Luister vanaf 5:00 naar de extra vroege uitzending van BNR Ochtendspits met Petra Grijzen, vanuit New York. Volgens The New York Times maken Clinton en Trump nu beiden evenveel kans om de nieuwe Amerikaanse president te worden.

 

3:20 | Florida is nog altijd niet binnen. In swing state Michigan staat Trump op 48,7 procent van de stemmen, Hillary komt niet 46,2 procent, maar dat is na slechts 9 procent getelde stemmen.

 

3:12 | The New York Times geeft Hillary Clinton op dit moment een kans van 68 procent om de verkiezingen te winnen. Een uur geleden was dat nog 84 procent. Kansas, North Dakota, South Dakota, Texas en Wyoming gaan naar Trump, New York en Illinois gaan naar Hillary Clinton.

3:03 | In Florida blijft het enorm spannend. Het is al een uur lang stuivertje wisselen tussen Clinton en Trump. De Republikein heeft Mississippi binnen. Kijk voor de overige uitslagen per staat hierboven op onze Esri-kaart! 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen