Amerikaanse Verkiezingen7 nov '16 08:08Aangepast op 8 nov '16 11:59

Een lesje Amerikaans campagne voeren

Auteur: Koos Tervooren

Thomas van Groningen en Petra Grijzen kregen in New York een lesje campagne voeren. Verslaggever Jesse Pinster was erbij en leerde hoe je de zwevende kiezer overhaalt.

Volgens Margriet Koldijk, die vrij heeft genomen om maandenlang campagne te voeren voor de Democraten, moet je vooral mensen in swing states bellen en zorgen dat ze naar het stembureau gaan. In New York hoeft dat niet, want die staat gaat sowieso naar de Democraten. Het gaat voornamelijk om mensen uit Ohio, Florida, Pennsylvania en North Carolina. Dat zijn staten die nog beide kanten op kunnen gaan.

Vervolgens moet je volgens Koldijk vooral proberen te achterhalen welke onderwerpen voor die kiezers belangrijk zijn. 'Dan vraag je: do you have kids that go to college?' Of: 'Do you have people in your family that are in welfare.' Op die manier kom je er achter hoe je die kiezers kan overhalen.

Veilig campaignen

In principe kun je als Trump-supporter veilig campagne voeren in een democratische stad als New York, en andersom. 'Je hoeft geen vuistslag in je gezicht te verwachten', zegt Koldijk.

Morgen hoor je in de Ochtendspits of Thomas van Groningen toch niet een klap voor zijn kop heeft gekregen.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen