
Dat wantrouwen heeft verschillende oorzaken. Hieronder staan ze op een rij.
E-mails
Hillary Clinton heeft als minister van Buitenlandse Zaken onder Obama een privé-account gebruikt om aan werk gerelateerde e-mails te versturen. Dat is verboden in Amerika als het om vertrouwelijke informatie gaat. Het ging bij Clinton om een totaal van ongeveer zestigduizend e-mails, waarvan er ongeveer de helft aan werk gerelateerd waren. Die zijn overgedragen aan de FBI.
Het schandaal dook in 2015 op en keert telkens weer terug. Gisteren werd bekend dat de FBI Clinton niet gaat vervolgen voor de e-mails. In juli oordeelde de FBI al dat Clinton niet vervolgd hoeft te worden.
Veel Trump-supporters vinden dat Clinton vanwege het schandaal de gevangenis in moet. Regelmatig duiken er protesteerders op bij bijeenkomsten van de Democraten, de zogenaamde rallies, die roepen dat Clinton een crimineel is.
Wall Street
Hillary Clinton heeft twee gezichten als het gaat om bankiers. Tegenover de kiezers zou ze zich heel anders uitlaten dan achter gesloten deuren. Clinton zou zich tijdens betaalde toespraken voor Wall Street-bankiers veel milder uitlaten over het aanpakken van banken. Ook zou ze zich minder kritisch uitlaten over internationale handelsverdragen.
Dat bleek uit een rapport dat werd gepubliceerd door WikiLeaks. Het platform baseerde zich onder meer op e-mails uit de mailbox van Clintons campagnemanager John Podesta. Uit die e-mails bleek onder andere dat Clinton het te simpel vindt om Amerikaanse banken de schuld te geven van de kredietcrisis van 2008.
Voor commerciële lezingen zou Clinton van de desbetreffende bedrijven per keer honderdduizenden dollars ontvangen.
Stichting
Veel Amerikanen vertrouwen de Clinton Foundation niet. De stichting van Hillary en Bill ontving in 2011 een miljoenendonatie van de overheid van Qatar, in ruil voor een afspraak met Bill Clinton. De gift werd niet gemeld aan de Amerikaanse overheid. In de mails die door WikiLeaks werden gelekt kwam dat vorige maand naar buiten. Vorige week bevestigde de stichting de donatie.
De stichting van de Clintons wordt al langer bekritiseerd. In het boek Clinton Cash (en documentaire onder dezelfde naam) onderzoekt Peter Schweizer verbanden tussen buitenlandse donateurs en Hillary Clintons werk als minister van Buitenlandse Zaken.
'Basket of deplorables'
Clinton heeft flink wat Amerikanen tegen zich in het harnas gejaagd door tijdens een campagnebijeenkomst te stellen dat je de helft van alle Trump-supporters kunt indelen in een 'basket of deplorables' (zie 1:35 in onderstaande video). Daarmee zette ze een groot deel van de Amerikaanse bevolking weg als jammerlijke types.
De presidentskandidate liet zich daar duidekijk even gaan. Een dag later bood ze haar excuses aan voor die uitspraak. Maar de schade was al aangericht. Het woord 'deplorable' ging viraal. Voor veel Amerikanen was het een bewijs dat Clinton ver af staat van de gewone burger.