
Om de eindstreep te halen zijn er morgen minimaal 270 electoral votes nodig, ofwel: 270 kiesmannen. Burgers stemmen op kiesmannen die officieel de stem uitbrengen op een presidentskandidaat. Het aantal kiesmannen in de VS is het gelijk aan het aantal leden van het Congres: 538. In de meeste staten geldt het winner takes all-principe: wint een kandidaat de meeste stemmen van de kiezer, dan 'krijgt' hij of zij alle kiesmannen. Alleen in Nebraska en Maine is dit niet het geval.
Swing states
Een aantal staten stemt sinds jaar en dag Democratisch, een aantal is die hard Republikeins. Zo weten we dat de staten aan de westkust en staten als New York en Massachusetts voor Clinton zullen kiezen. En zo hoeven de Republikeinen zich geen zorgen te maken in staten als Texas, Louisiana en Montana. Trump, nog meer dan Clinton, moet het morgen hebben van de swing states. De staten waarin de uitslagen de afgelopen jaren verschilden en waar de peilingen ook nog geen duidelijk beeld geven. Haalt Trump genoeg swing states binnen, dan zou hij zomaar de 45e president van Amerika kunnen worden.
Florida en North Carolina
Als Trump de juiste 'route' bewandelt, dan kan het winner takes all-principe erg in zijn voordeel zijn. Maar dan moet er niks fout gaan, want de mogelijkheden zijn gering. Een belangrijke swing state die Trump in dat geval móet winnen is de grootste swing state met 29 kiesmannen, Florida. De peilingen zijn daar nog steeds nagenoeg 50-50, net als in North Carolina. Met 15 kiesmannen is dit een andere belangrijke swing state die Trump moet winnen. Al stond hij in de meeste peilingen achter op Clinton. Ten slotte moet hij eigenlijk ook Ohio (18 kiesmannen) winnen. Van deze drie staten heeft hij in Ohio de beste papieren volgens de peilingen. Clinton heeft deze staten overigens niet eens per se nodig.
Traditionele swing states
Staten die hij vervolgens moet 'meepakken' zijn nu twijfelachtige staten die zijn partijgenoot Mitt Romney in 2012 wist te winnen: Arizona (11 kiesmannen), Georgia (16) en Utah (6). Iowa (6) is nog een staat waar Trump, volgens het gemiddelde van de peilingen, gemeten door FiveThirtyEight, op voorsprong staat. Een traditionele swing state. Iowa ook winnen vegroot de kansen voor Trump aanzienlijk. Maar Clinton heeft hier ook nog goede kansen.
Zes staten
Met een paar swing states is Trump er niet. Want dit wordt het lastige deel voor de Republikein: om de benodigde 270 kiesmannen binnen te halen, moet hij ook wat staten zien te winnen die nu de Democratische kant op lijken te vallen. Zes staten zijn daarbij van belang: Wisconsin, Pennsylvania, Virginia, Colorado, New Hampshire en Michigan. Hij kan een flinke klap uitdelen door Pennsylvania met 20 kiesmannen te winnen. Maar Clinton staat er daar erg goed voor. Michigan is met 16 kiesmannen nog zo'n staat, maar volgens FiveThirtyEight heeft Clinton daar bijna 80 procent kans te winnen. Zelfde geldt voor Virginia. Trump zou het kunnen proberen in New Hampshire, daar lijkt hij terrein te winnen volgens sommige peilingen. Maar daar zijn maar 4 kiesmannen te halen. In Nevada zijn er 6 binnen te halen, daar zijn de peilingen veelal gelijk op gegaan. Colorado en Wisconsin lijken voordelig uit te vallen voor Clinton.
Het wordt, kortom, een hele kluif voor de vastgoedmagnaat om de 45e president te worden. Naast winnen in Florida, North Carolina en Ohio zou hij voor een stunt moeten zorgen in bijvoorbeeld Pennsylvania of Michigan. Uiteraard er vanuit gaande dat hij de staten die overwegend republikeins stemmen in de verkiezingen gewoon wint. Tussen 1 en 2 uur 's nachts worden de eerste resultaten verwacht.