Amerikaanse Verkiezingen8 nov '16 11:20Aangepast op 8 nov '16 12:20

Eerste uitslagen Amerikaanse verkiezingen bekend

Auteur: Koos Tervooren

De eerste officiële uitslagen in de Amerikaanse presidentsverkiezing zijn bekend. In het plaatsje Dixville Notch (New Hampshire) heeft Hillary Clinton een overtuigende overwinning behaald.

Foto: ANP
Foto: ANP

50 procent van de stemmen gingen naar de Democratische kandidate. 25 procent ging naar de Republikein Donald Trump. In het gehucht, waar 8 stemgerechtigden wonen, ging de overige 25 procent (2 stemmen) naar Gary Johnson, kandidaat voor de Libertatische partij en Mitt Romney, die door een van de bewoners via een zogenoemde write-in werd gekozen. Romney verloor namens de Republikeinen de verkiezingsstrijd in 2012 tegen Obama.

In de Verenigde Staten is het mogelijk via een write-in te stemmen op mensen die niet direct meedoen aan de verkiezingen. De naam moet je dan zelf opschrijven. Ook in Hart's Location (eveneens New Hampshire) zijn alle stemmen al geteld. Daar werd Trump met afstand de grootste: 16 stemmen gingen naar de Republikein, 4 naar Clinton.

Lees ook:
- Hoe Trump de 45e president kan worden
- Stembureaus in Verenigde Staten zijn open
- Feel the Bern: FBI-directeur James Comey

Record vroege stemmen

Een recordaantal Amerikanen heeft vroeg gestemd in de Amerikaanse verkiezingen. Het gaat om 46,27 miljoen mensen. Vier jaar geleden was dat 46,22 miljoen. Persbureau AP verwacht dat het aantal vroege stemmers dit jaar tot wel 50 miljoen kan oplopen.

Het hoge aantal vroege stemmers komt vooral door de hoge opkomst van latino's, hetgeen in het voordeel kan werken van Clinton. Donald Trump is onder andere door zijn uitspraken over Mexicanen ('they are rapists') niet populair bij deze bevolkingsgroep.
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen