Amerikaanse Verkiezingen8 nov '16 15:02Aangepast op 8 nov '16 20:13

Deze campagnemomenten zullen we nooit vergeten

Auteur: Koos Tervooren

Na een maandenlange en snoeiharde campagne in de strijd om het Witte Huis, is nu het moment daar dat de Amerikanen een nieuwe president kiezen. Deze Amerikaanse verkiezingen hebben een bijzonder spektakel opgeleverd met veel hoogtepunten - of misschien eerder dieptepunten - die ons nog lang zullen bijblijven.

ANP
ANP

Verkrachters

Trump heeft zich op zijn zachtst gezegd niet altijd positief uitgelaten over Mexicaanse immigranten. Tijdens een van zijn speeches zei the Donald dat illegale immigranten uit Mexico geweerd moeten worden door een muur te bouwen op de grens met de zuiderburen. Bovendien zou die muur door de Mexicanen zelf betaald moeten worden.

In diezelfde speech gaf Trump de Mexicanen de schuld van drugsgerelateerde problematiek en criminaliteit in Amerika. Ook noemde hij ze verkrachters ('they're rapists'). In reactie op de uitspraken van Trump vergeleek de Mexicaanse president Peña Nieto hem met de dictators Adolf Hitler en Benito Mussolini.

What is Aleppo?

Door de titanenstrijd tussen Trump en Clinton zou je bijna vergeten dat er een derde kandidaat is in de Amerikaanse presidentverkiezingen: de libertariër Gary Johnson. Een van de "hoogtepunten" uit zijn campagne was toen hij te gast was in de Amerikaanse talkshow Morning Joe van MSNBC. Een van de presentatoren, Mike Barnicle, vroeg Gary Johnson naar wat hij als president zou doen met de situatie in Aleppo. Johnson antwoordde met een lege blik: 'What is Aleppo?'

Barnicle kon het bijna niet geloven: 'You're kidding..'. En legde vervolgens uit: 'Aleppo is in Syria. It is the epicenter of the refugee crisis.'

Later viel Johnson nog een keer door de mand toen hem op dezelfde zender werd gevraagd wie zijn favoriete buitenlandse leider is. Johnson bleef stil en verklaarde: 'I'm having an Aleppo moment'. Uiteindelijk noemde Johnson de voormalige president van Mexico als zijn favoriet, wiens naam hij zich echter niet meer kon herinneren.

Pussygate

Een van de meest memorabele momenten van de Amerikaanse presidentsverkiezingen is het uitlekken van een video waarin Trump laatdunkend over vrouwen praat. Over hoe hij ze vaak direct, zonder vragen, begint te zoenen. Daar zou hij mee wegkomen omdat hij een beroemdheid is.

De uitspraak die daarop volgde is misschien nog memorabeler: 'Grab them by the pussy', zei Trump. Je kunt volgens Trump namelijk alles doen bij vrouwen als je een ster bent. Ze bij het kruis grijpen valt daar dus ook onder.

Trump reageerde op het schandaal door te zeggen dat het om 'kleedkamerpraat' ging. Ook zei hij dat Bill Clinton nog veel ergere dingen tegen hem heeft gezegd op de golfbaan.

Longontsteking

Hillary Clinton moest haar campagne in september kort onderbreken vanwege haar gezondheid. Op beeld was te zien hoe ze een 9/11-herdenking verliet en onwel werd. Net voordat ze in de auto stapte, zakte ze in elkaar. Later die dag liet de kandidate zich weer zien en zei dat het 'uitstekend' met haar ging. Niet waar, want haar arts liet weten dat Clinton was getroffen door een longontsteking.

Voor Trump kwam dit moment als een geschenk uit de hemel. Hij had al vaker gesteld dat de 69-jarige Clinton niet gezond genoeg zou zijn voor het presidentschap. Naar aanleiding van het incident kwamen ook valse documenten naar buiten waaruit zou blijken dat Clinton last zou hebben van dementie. 

Gevangenis

'You'd be in jail', zei Trump tegen Clinton tijdens het verkiezingsdebat op 10 september, refererende naar de 33.000 e-mails die zijn tegenstander verwijderd zou hebben. Trump verklaarde dat hij - als hij president wordt - een speciale aanklager gaat aanstellen om de zaak te onderzoeken en de Democratische kandidate in de gevangenis zal belanden.

De uitspraak was voor veel Trump-aanhangers een inspiratie om bijeenkomsten van de Democraten te verstoren en dezelfde leus te roepen, of een variatie daarop ('lock her up' bijvoorbeeld).

 

Speechdiefstal

Er ontstond veel ophef toen bleek dat Melania Trumps speech tijdens de Republikeinse conventie verdacht veel leek op de speech die Michelle Obama deed tijdens de conventie van de Democraten in 2008. Het voormalige fotomodel blikte in de speech net zo terug op haar jeugd als Michelle en een aantal keer deed ze letterlijk dezelfde uitspraken.

Vooraf verklaarde Melania de speech hoofdzakelijk zelf te hebben geschreven. Een woordvoerder van de Trump-campagne verklaarde achteraf dat het team van speechschrijvers verantwoordelijk was voor de plagiaat.

 

Bernie Sanders

Voordat de tweestrijd tussen Trump en Clinton begon, vond er een andere strijd plaats. Hillary Clinton streed tegen Bernie Sanders om de nominatie voor de Democraten. Sanders werd immens populair onder de linkse kiezers in de Verenigde Staten met vernieuwende, sociale (Europese) ideeën.

Sanders legde het uiteindelijk af tegen Clinton. De Democratische partij had daar zelf een belangrijk aandeel in. De voorzitter van de Democratische partij, Debbie Wasserman Schultz, zou namelijk al vroeg in de campagne hebben geprobeerd om Bernie Sanders te lozen, bleek uit gelekte e-mails. Wasserman Schultz liet naar aanleiding van de mails weten op te stappen.

Paul Ryan

In oktober sneed de partijleider van de Republikeinen, Paul Ryan, de lijnen door met Donald Trump. Daarmee wilde hij voorkomen dat andere Republikeinse politici werden meegesleurd door de schandalen rondom de Amerikaanse presidentskandidaat en de Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden gevaar zou lopen. Het was het startschot voor een crisis op rechts.

Ryan gaf aan tot aan de dag van de verkiezingen geen campagne meer te voeren voor Trump en hem niet meer de verdedigen. Zijn uitspraken scheurde de partij in tweeën.

'We go high'

Tijdens de verkiezingen is de populariteit van Michelle Obama enorm toegenomen. Dat komt onder andere door haar speeches ter ondersteuning van Hillary Clinton. Dat deed ze onder meer op de Democratische Conventie en tijdens een bijeenkomst in Manchester (New Hampshire) trok ze van leer tegen de Trump met leuze 'When they go low, we go high'.

Naar aanleiding van die speeches hopen fans van Michelle dat ze zich ooit kandidaat zal gaan stellen voor het presidentschap. Obama heeft echter gezegd dat ze dat nooit gaat doen. Obama: 'Ze is een van de meest talentvolle en briljante mensen die er is, en ik kan niet trotser zijn op haar. Maar Michelle heeft niet het geduld om zelf een kandidaat te zijn. Neem dat maar van mij aan.'

Time of my life

Een Nederlands tintje aan de Amerikaanse verkiezingen: een filmpje van LuckyTV waarin Donald Trump en Hillary Clinton elkaar de liefde bezingen.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen