Amerikaanse Verkiezingen8 nov '16 22:40

Dit verhaal over de Amerikaanse verkiezingen is waar/onwaar*

Auteur: Judith Laanen

Nep-nieuwsverhalen doen altijd wel de ronde, maar deze verkiezingen zijn natuurlijk wel een hele mooie aanleiding om van alles en nog wat te verzinnen en af te doen als waar.

Leuk bedacht, maar ook deze bankbiljetten met Trump erop zijn natuurlijk nep. Foto ANP
Leuk bedacht, maar ook deze bankbiljetten met Trump erop zijn natuurlijk nep. Foto ANP

De Amerikaanse nieuwssite Buzzfeed houdt deze Election Day & Night een lijstje bij van nieuwsverhalen over de verkiezingen die niet waar zijn. Een paar voorbeelden:

Deze Facebookdata is nep

Zo hebben ze onder meer een verhaal over een voorspelling van de uitslag gebaseerd op data van Facebook. Het verhaal is afkomstig van de broodje aap-website Jookos, dat een artikel publiceerde waarin ze claimden dat Facebookstatistieken voorspelden dat Donald Trump met gemak de verkiezingen zou winnen. Ook vandaag wordt de post opnieuw gedeeld. Bij het verhaal stond een kaartje van de Verenigde Staten, waarvan het meerendeel Republikeins rood gekleurd was.

Dit verhaal over Ivanka is ook nep

Een ander verhaal zou het nieuws zijn dat Trumps dochter Ivanka hem en zijn campagne tijdens een persconferentie zou zijn afgevallen. Klinkt opgehitst, en is dus ook harstikke nep. Het verhaal kwam van de website The Good Lord Above, maar daar staan wel meer broodje aap-verhalen op. Zo hadden ze ook een keer een verhaal over Donald Trump die Jezus een 'loser' genoemd zou hebben.

Het aantal nepnieuwssites groeit te hard

Hoe komt het nou dat er zoveel onzinverhalen de ronde doen? Omdat het kan, natuurlijk. Maar er zijn nog meer redenen. In een interview met The Guardian vertelde Michael Mikkelson, de oprichter van debunk-website Snopes.com, dat er nu in een rap tempo websites die dit soort verhalen publiceren bijkomen. Dat maakt het ook steeds moeilijker om nep-nieuwsverhalen te ontkrachten. Maar als je bijvoorbeeld de bron goed controleert, en dubbelcheckt of je niet een satirische website bent beland, kun je er snel genoeg achter komen of je onzin leest of niet.

*Ok, het verhaal dat je dus net gelezen hebt is wel gewoon waar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen