Amerikaanse Verkiezingen9 nov '16 10:59Aangepast op 9 nov '16 13:31

EU wil snel met Trump om de tafel

Auteur: Kees de Kort

De Europese Unie heeft Donald Trump uitgenodigd om ‘zo snel als het hem schikt’ de koers van de relatie tussen Europa en de Verenigde Staten voor de komende vier jaar uit te zetten.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Dat schrijven EU-president Donald Tusk en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker aan de nieuwgekozen president, die zij ‘welgemeend’ feliciteren met zijn overwinning. ‘Het is vandaag de dag belangrijker dan ooit om de trans-Atlantische betrekkingen te versterken. Alleen door hechte samenwerking kunnen de EU en de VS het verschil blijven maken bij ongekende uitdagingen als IS, de bedreiging van de soevereiniteit van Oekraïne en territoriale integriteit, klimaatverandering en migratie.’

Rechtse partijen blij

De rechts-populistische partijen in Europa hebben met blijdschap gereageerd op de overwinning van Trump tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Nigel Farage van het Britse UKIP zei Trump ‘vele felicitaties’ te hebben gestuurd.

Farage, die in juni de enigszins onverwachte Brexit inleidde, vindt dat Trump ‘een moedige strijd heeft geleverd’. Ook het Belgische Vlaams Belang is ‘bijzonder verheugd met de nieuwe president. ‘Hij heeft een beweging op gang gebracht waar de komenden jaren rekening mee zal moet worden gehouden.’ Marine Le Pen reageerde verheugd en sprak over de ‘bevrijding van het Amerikaanse volk.’

 

Stoltenberg ziet uit naar samenwerking

NAVO-chef Jens Stoltenberg heeft Trump gefeliciteerd met zijn overwinning en zegt uit te zien naar de samenwerking. Trump liet eerder weten meer te verwachten van Europa op het gebied van internationale veiligheid. Hij vindt dat Europese landen veel te weinig bijdragen aan de militaire alliantie en zaaide twijfel over de veiligheidsgaranties die de NAVO biedt als een lidstaat zou worden aangevallen.

Federica Mogherini, buitenlandchef van de EU, benadrukt de banden tussen de EU en de VS: ‘De banden tussen de EU en de VS zijn dieper dan welke politieke verandering dan ook. We blijven samenwerken en zullen de kracht van Europa herontdekken.’

Merkel feliciteert Trump

Angela Merkel, de bondskanselier van Duitsland, heeft Donald Trump gefeliciteerd met zijn overwinning. Merkel richtte zich vooral op de lange traiditionele band die beide landen hebben. 'We moeten ons concentreren op de gemeenschappelijke waarden in een lange traditie van samenwerking', zei Merkel.

Volgens correspondent Derk Marseille is het een extreem korte reactie in vergelijking met eerdere felicitaties van presidenten. 'Merkel weet dat ze het de komende vier jaar met Trump moet doen. Calculerend als Merkel is ging ze vooral in op de hechte relatie tussen de twee landen', zegt Marseille.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen