Amerikaanse Verkiezingen10 nov '16 10:31Aangepast op 10 nov '16 12:27

Protesten tegen verkiezing Trump

Auteur: Wesley Schouwenaars

In het stadsdeel Manhattan in New York zijn vannacht duizenden demonstranten de straat op gegaan om te protesteren tegen de verkiezing van Donald Trump als nieuwe president van de Verenigde staten.

Foto: BNR
Foto: BNR

De tegenstanders van de Republikein roepen leuzen als 'not my president'. Ook in Chicago verzamelden zo'n duizend mensen zich bij het Trump International Hotel en Tower. Volgens correspondent Reinout van Wagtendonk zijn het 'pop-up demonstraties' die spontaan zijn ontstaan en waar mensen via Facebook worden opgetrommeld.

 

Auto's staan vast

Het spontane imago van de protesten ziet ook Spitsuur-presentator Petra Grijzen, die in New York is. 'Het is een totaal ongeorganiseerde demonstratie in de zin dat er geen vergunningen zijn aangevraagd, de straten zijn niet vrijgemaakt, mensen lopen dwars door het verkeer en auto’s staan midden in de menigte vast.'

 

 

Politie houdt zich afzijdig

'Het lijkt er een beetje op dat deze demonstraties vooral een soort ontlading zijn voor mensen die vreselijk teleurgesteld zijn dat hun landgenoten een andere president hebben gekozen zijn zij wilden', vertelt Van Wagtendonk. De politie in New York heeft zich vooralsnog grotendeels afzijdig gehouden. Er staan ook protesten gepland in Boston, Detroit en Philadelphia.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen