Amerikaanse Verkiezingen10 nov '16 15:19

Adviseur Trump zinspeelt op uitlevering Gülen

Auteur: BNR Webredactie

De Turkse geestelijke Fethullah Gülen moet mogelijk vrezen voor uitlevering aan Turkije. Ex-generaal Michael Flynn, een belangrijke adviseur van Donald Trump en iemand wiens naam wordt genoemd voor de post van minister van Defensie, stelt in een column dat de Verenigde Staten Gülen geen veilig onderkomen zouden moeten bieden.

Donald Trump en ex-generaal Michael FlynnFoto: ANP
Donald Trump en ex-generaal Michael FlynnFoto: ANP

Gülen woont sinds eind jaren negentig in de Amerikaanse staat Pennsylvania. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan houdt hem verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep van eerder dit jaar en hij heeft al meerdere keren om zijn uitlevering gevraagd. De regering van president Barack Obama heeft de boot tot dusver echter afgehouden. Ankara vroeg Trump na zijn uitverkiezing woensdag meteen om uitlevering van Gülen. 

Radicale islamist

Flynn omschrijft Gülen als een 'radicale islamist' en stelt dat diens organisatie - die in grote delen van de wereld actief is - alle kenmerken vertoont van een 'slapend' terreurnetwerk. 'We zouden hem geen onderdak moeten bieden', schrijft Flynn. De voormalig generaal vergelijkt Gülen onder meer met Osama bin Laden. 'Uit het oogpunt van Turkije biedt Washington onderdak aan Osama bin Laden. Wat zouden wij hebben gedaan als we vlak na 11 september 2001 hoorden dat Osama bin Laden in een leuk villa in een Turks resort woonde?'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen