Amerikaanse Verkiezingen10 nov '16 16:25Aangepast op 10 nov '16 16:44

'Team-Trump had wel contact met Kremlin'

Auteur: Thijs Baas

Het campagneteam van Donald Trump had voor de verkiezingen wel degelijk contact met Rusland, zegt de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Ryabkov. Tot nu toe is dat contact door Donald Trump altijd ontkend.

Foto: ANP
Foto: ANP

Adviseurs van de - toen nog - Republikeinse kandidaat ontkenden dat  herhaaldelijk, maar volgens een woordvoerster van het Russische ministerie bevestigt dat ambassadepersoneel ontmoetingen had met leden van het campagneteam van Trump. Zij noemde dit 'normale praktijk'. Ook met het campagneteam van Hillary Clinton waren gesprekken aangevraagd, maar die verzoeken waren afgewezen.

Daarmee kan hij meteen vandaag al de eerste vragen verwachten, zegt correspondent Reinout van Wagtendonk. 'Hij werd gezien als Poetin-vriend en dat zal hij moeilijker kunnen afwimpelen. Deze onthulling kan onmiddellijk een kijkje geven in de manier waarop hij en zijn team met dit soort dingen omgaan. Het zou een geval kunnen zijn van 'de soep wordt niet zo heet gegeten als die wordt opgediend.'

Migratieverbod van website gehaald

Ook is één van de meest omstreden voorstellen die Donald Trump deed tijdens zijn campagne voor het Witte Huis - een migratieverbod voor moslims - niet meer op zijn website te vinden. Aan het begin van de dag op 8 november was de verklaring die Trump in december vorig jaar hierover naar buiten bracht nog te lezen. Aan het einde van de dag was de verklaring niet meer te vinden.

Het 'verwijderen' van het migratieverbod kan misschien nog wel leiden tot meer rumoer, zegt Van Wagtendonk. 'Trump heeft heel veel gezegd, maar dit was een belangrijk onderdeel van de aantrekkingskracht. De vraag is of zijn achterban dit gaat zien als kiezersbedrog. Veel Republikeinen weten nog altijd niet waar Trump precies voor staat: hoe conservatief en hoe Republikeins is hij eigenlijk? Hoe dan ook: het is absoluut opmerkelijk.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen