Amerikaanse Verkiezingen10 nov '16 19:33

Van der Steur popelt om ambtgenoot VS te ontmoeten

Auteur: Thijs Baas

Minister Ard van der Steur wil zo snel mogelijk in gesprek met de nieuwe minister van Justitie van de Verenigde Staten, zodra die bekend is. Veiligheid en terrorismebestrijding zijn twee belangrijke thema’s van Trump.

Ook voor de Nederlandse veiligheid is samenwerking met de VS 'ongelofelijk belangrijk', zegt Van der Steur tegen verslaggever Thomas Schuurman. 'We wisselen informatie uit en delen kennis en kunde, dus zodra er een nieuwe minister van Justitie en voor binnenlandse veiligheid is, wil ik daar zo snel mogelijk naartoe om kennis te maken en de samenwerking zoals we die hebben voort te zetten.' 

Hardhitter Giuliani

De voormalige burgemeester van New York Rudy Giuliani - een 'hardhitter' - wordt genoemd, maar op namen wil Van der Steur niet ingaan. 'Daar ga ik niet over. Dat is echt een keuze die de Amerikanen zelf moeten maken. Wij zullen samenwerken met iedereen, maar het is wel van groot belang dat we daar goede relaties mee ontwikkelen.' Bij Fox news zei Giuliani vandaag dat het niet aan president Obama, maar aan ‘het systeem’ is om te bepalen of Hillary Clinton wel of niet schuldig is in ‘emailgate’.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen