Amerikaanse Verkiezingen11 nov '16 12:09

'Kritiek op Facebook om verkiezing Trump is geschift'

Auteur: Kay Rutten

Mark Zuckerberg, de topman van Facebook, vindt het onzin dat zijn medium een rol zou hebben gespeeld in de verkiezing van Trump. Volgens Zuckerberg hebben kiezers niet op Trump gestemd omdat er nepnieuws op Facebook zou staan.

Foto: ANP/Alberto Estevez
Foto: ANP/Alberto Estevez

Mark Zuckerberg schuift alle kritiek op Facebook aan de kant. 'Persoonlijk vind ik het idee dat nepnieuws op Facebook de verkiezingen op enige manier heeft beïnvloed nogal geschift.' Dat zegt de topman van Facebook op een tech-beurs in San Fransisco. Volgens hem is maar een heel klein gedeelte van de berichten op Facebook nepnieuws. 'Kiezers nemen een besluit op basis van wat zij in hun leven meemaken.' Wel erkent Zuckerberg dat de aanhangers van zowel Trump als Clinton nepnieuws hebben verspreid.

Bubbel

Een ander punt van kritiek van critici is de filter die Facebook toepast. Hierdoor krijgt de gebruiker alleen maar nieuws te zien die vrienden 'liken' en delen. De Facebook-gebruikers zouden hierdoor teveel in een bubbel zitten en niet goed weten wat er in het andere kamp gebeurt. Deze kritiek geldt niet alleen voor de Amerikaanse facebook-gebruikers.

Maar ook deze kritiek legt Zuckerberg naast zich neer. 'Zelfs als 90 procent van je vrienden Democraat is, is 10 procent vermoedelijk Republikein.' Het andere nieuws zou je dan dus ook mee moeten krijgen. Daarnaast is filteren niet nieuw volgens Zuckerberg. Hiervoor beslisten kranten en tv-stations ook al wat de kiezer tot zich nam. 'Toen werd het nieuws door deze media gefilterd.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen