Amerikaanse Verkiezingen11 nov '16 12:51

Grimmige sfeer in Amerika

Auteur: Jolijn Mes

Een protestmars tegen de verkiezing van Donald Trump in Portland, Oregon is vannacht uitgelopen op rellen. Politieauto’s en winkels werden met stenen bekogeld. Er zijn 29 relschoppers gearresteerd.

HH/Joel Angel Juarez
HH/Joel Angel Juarez

Er liepen zeker 4000 mensen mee in de protestmars. Kort na middernacht liet de politie op Twitter weten 'minder dodelijke munitie' – waar doorgaans rubberen kogels en traangas mee bedoeld wordt – te hebben ingezet om de relschoppers te verdrijven.

In het hele land werd de afgelopen dagen geprotesteerd tegen de verkiezing van Donald Trump als de nieuwe president van de Verenigde Staten. Onder meer in Oakland, New York en Chicago gingen duizenden mensen de straat op. De betogingen verliepen over het algemeen vreedzaam, maar er lijkt een steeds grimmiger sfeer te ontstaan.


Social media


Op social media duiken filmpjes op die laten zien hoe de afgelopen presidentsverkiezingen de inwoners van Amerika verdeeld hebben. Zo roept de vrouw in het onderstaande filmpje op tot geweld en verwacht ze zelfs dat er doden zullen vallen in de 'strijd':


Het volgende filmpje toont de spanning die op het moment tussen de verschillende bevolkingsgroepen in de Verenigde Staten leeft. De aanleiding voor de afranseling zou een verkeersruzie zijn geweest.


Donald Trump lijkt zelf niet erg onder de indruk van de rellen te zijn, en geeft op Twitter aan het zelfs positief te interpreteren:


Op Twitter heeft een gebruiker allerlei tweets verzameld onder de naam ‘Day 1 in Trump’s America’, waarmee hij laat zien hoe verdeeld de bevolking is geraakt sinds de benoeming van Trump.


 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen