Amerikaanse Verkiezingen11 nov '16 14:16

Wordt Clinton alsnog president?

Auteur: Jolijn Mes

Het is onwaarschijnlijk, maar geheel uitgesloten is het niet: Hillary Clinton kan nog steeds president van de Verenigde Staten worden.

ANP/AFP
ANP/AFP

The New York Post berichtte hierover en het artikel werd al snel honderdduizenden keren gelezen. Volgens de krant heeft het te maken met manier waarop de nieuwe president in Amerika wordt gekozen. De Amerikanen kiezen namelijk niet rechtstreeks de president, maar de kiesmannen. Deze kiesmannen kiezen dan vervolgens de nieuwe president. Elke staat levert zijn eigen kiesmannen, maar het is afhankelijk van het aantal inwoners van de staat hoeveel dit er precies zijn.

Electoral College

De kiesmannen kiezen gewoonlijk voor de kandidaat die door hun eigen partij vooruitgeschoven is, maar het staat ze in principe vrij om op elke kandidaat te stemmen. Als op 19 december, tijdens het Electoral College, meer dan 74 van de 306 kiesmannen van Trump weigeren hem te steunen én alle 232 kiesmannen van Clinton op haar stemmen, kan de Democratische presidentskandidate dus alsnog tot president verkozen worden.

Erg waarschijnlijk is deze uitkomst alleen niet, want normaal gesproken stemt 99 procent van de kiesmannen volgens de verwachting.

Gerelateerde artikelen