Amerikaanse Verkiezingen18 nov '16 15:40

Eerste namen Trumps brigade bekend

Auteur: Jolijn Mes

De eerste kandidaten voor belangrijke posities onder Donald Trump hebben toegezegd. Het gaat om oud-generaal Michael Flynn, senator Jeff Sessions en Mike Pompeo.

Michael Flynn. Foto: HH/Carolyn Kaster
Michael Flynn. Foto: HH/Carolyn Kaster

Nationaal veiligheidsadviseur

Michael Flynn staat bekend als een criticus van president Obama en de islam. Hij heeft vandaag de post van nationaal veiligheidsadviseur geaccepteerd. Flynn is opvallend genoeg officieel een Democraat, maar hij koos tijdens de campagne voor Trump. Tussen 2012 en 2014 was hij hoofd van de militaire inlichtingendienst en hij pleitte onder meer voor samenwerking met Rusland en Syrië.

Minister van Justitie

Jeff Sessions is al twintig jaar senator voor de staat Alabama en is voorgedragen als de nieuwe minister van Justitie, maar de Senaat mag zich hier eerst nog over uitspreken. Hij staat bekend als een fel tegenstander van immigratie, zowel legaal als illegaal, omdat hij dat beschouwt als de voornaamste oorzaken van lage lonen en werkloosheid in de VS. Sessions is al vaak van racisme beschuldigd.
 

CIA-baas

Mike Pompeo zit namens Kansas in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en behoort tot de Republikeinse Tea Party. Hij is voorgedragen als baas van de CIA, maar ook hier mag de Senaat zich nog over uitspreken. Pompeo is tegen Obamacare en abortus en lid van de National Rigle Association, de lobby van wapenbezitters. Op twitter heeft Pompeo laten weten dat hij 'ernaar uitziet' om het atoomakkoord met Iran terug te draaien.

Gerelateerde artikelen