Amerikaanse Verkiezingen23 nov '16 10:48

'Claim gehackte stemcomputers VS is vergezocht'

Auteur: Mark Hulstein

De theorie dat stemcomputers in de Verenigde Staten tijdens de verkiezingen zijn gehackt, is erg vergezocht. Bewijs voor de theorie is er niet. Dat zegt ondermeer Amerika-deskundige Diederik Brink tegen BNR.

Foto: Hollandse Hoogte/Brittany Greeson
Foto: Hollandse Hoogte/Brittany Greeson

New York Magazine komt met een verhaal dat een groep computerexperts en advocaten aanwijzingen hebben dat er gesjoemeld is met elektronische stemmen in de staten Wisconsin, Michigan en Pennsylvania. Clinton had deze staten nodig om de verkiezingen te winnen en volgens de peilingen stond ze er ook erg goed voor.

Vergezocht

'Ik vind het erg vergezocht. Het is een beetje aanhaken op angsten die er al een tijd waren dat het electorale proces eigenlijk niet veilig zou zijn. Nota bene Donald Trump heeft er zelf ook op gehamerd, dat er gehackt kon worden en fraude gepleegd kon worden', zegt Brink. In de staten waar er met een stemcomputer is gestemd en die waar met papier en potlood wordt gestemd, lopen erg uiteen. 'Het laat alleen niet zien dat er ook maar enig bewijs is voor het hacken.

Misgelopen stemmen

In Wisconsin bijvoorbeeld kreeg Clinton zeven procent minder stemmen in gebieden waar er elektronisch werd gestemd dan met papier. Volgens New York Magazine is ze hierdoor zeker 30.000 stemmen misgelopen. Ze kwam hier tijdens de verkiezingen 27.000 stemmen te kort.

Papieren stembiljetten

Diederik Brink: 'Wisconsin, Michigan en Pennsylvania zijn de drie staten waar het verlies van Clinton als de grootste verrassing kwam. Dus het kan ook zijn dat mensen dachten: wacht eens even, Clinton had dit volgens de peilingen moeten winnen. Laten we kijken of we een andere reden kunnen vinden.' Ook het Amerikaanse Vox twijfelt over de theorie. Zij benoemen ondermeer dat in een gelijke swing state, Michigan, er enkel met papieren stembiljetten gestemd kon worden. 'Daar moet dus op een andere manier fraude zijn gepleegd.'

Op 19 december komt het electorale college bij elkaar om de president formeel te kiezen. Dus mocht Clinton nog een hertelling willen, dan moet ze snel zijn. Maar Brink ziet dat niet snel gebeuren.

Gerelateerde artikelen