Amerikaanse Verkiezingen9 dec '16 22:16

Obama stelt onderzoek in naar Russische rol bij verkiezingen

Auteur: Sam de Voogt

De Amerikaanse president Obama heeft een onderzoek ingesteld naar Russische cyberaanvallen die mogelijk een rol hebben gespeeld bij het beïnvloeden van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Obama wil nog voor hij weggaat resultaten zien.

Foto EPA
Foto EPA

De binnenlandse veiligheidsadviseur van Obama, Lisa Monaco, maakte bekend dat de president om een 'volledig overzicht' heeft gevraagd. Ook heeft hij de veiligheidsdiensten opgedragen een lijst op te stellen met lessen die getrokken kunnen worden uit de hacks die Rusland zou hebben gepleegd. Het is onduidelijk of Obama een nieuw onderzoek heeft ingesteld of de FBI, dat al maanden bezig is met onderzoek naar de hacks, een deadline heeft gesteld.

Podesta en DNC

De campagne van de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton werd geplaagd door hacks. Via Wikileaks kwamen duizenden emails van de DNC en Clinton's campagneleider John Podesta op straat te liggen. In oktober maakte de Amerikaanse inlichtingendiensten bekend dat Rusland achter de hacks van de Democratische partij zat. Toen bleef echter vaag wie er precies achter de hacks zat, hoe de hacks waren uitgevoerd, met welk doel ze waren uitgevoerd en wie de doelwitten waren.

Fancy Bear

Het is maar de vraag of de resultaten van het onderzoek bekend worden gemaakt. Dat zou de Russen mogelijk aanwijzingen geven over hoe de Amerikanen te werk zijn gegaan. Er zijn aanwijzingen dat een hackersgroep genaamd Fancy Bear virussen heeft verspreidt die door de Russische veiligheidsdiensten FSB en GRU zouden zijn gemaakt.

Trump gelooft het niet

De nieuwe president Donald Trump zei onlangs nog niet te geloven dat de Russen betrokken zijn bij de hackers en eventuele beïnvloeding van de verkiezingen. Trump heeft meerdere keren in het openbaar zijn bewondering voor de Russische president Poetin laten blijken. Trump vervangt op 20 januari Obama als president.

Gerelateerde artikelen