Amerikaanse Verkiezingen16 dec '16 19:25

Clinton geeft FBI en Rusland de schuld

Auteur: BNR Webredactie

Het optreden van FBI-chef James Comey en inmenging van Rusland hebben volgens Hillary Clinton geleid tot haar verlies van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

ANP/EPA
ANP/EPA

Dat heeft Clinton tijdens een bijeenkomst in New York gezegd tegen donateurs van haar campagne, zo meldt The New York Times.

FBI-chef James Comey maakte kort voor de verkiezingen bekend dat opnieuw e-mails van Clinton werden onderzocht. Over de brief van Comey had ze zich al eerder kritisch uitgelaten. Nu zei ze letterlijk dat kiezers in swing states 'in de laatste dagen hebben besloten met mij te breken vanwege de brief van FBI-chef Comey'.

Rusland

Zowel de e-mailaccounts van een deel van de Democratische partijtop als van Clintons campagnechef John Podesta werden in de aanloop naar de verkiezingen gehackt. Volgens de CIA en een beveiligingsbedrijf dat door de Democraten werd ingehuurd, werden de cyberaanvallen vanuit Rusland gepleegd.

Clinton sprak in New York van een 'aanval op ons land' die voort zou komen uit 'persoonlijke wrok' die president Poetin tegen haar zou koesteren, sinds ze in 2011 had gezegd dat de Russische parlementsverkiezingen doorgestoken kaart waren.

Gerelateerde artikelen