Jan Postma22 jan '16 11:16

Column Jan Postma | Waarom toch weer die gekke Palin?

Auteur: Jan Postma

Ze klinkt hysterisch en verward. Ze start met grote regelmaat zinnen zonder ze ooit af te maken. Ze vervlecht uitdrukkingen, gezegdes en zelfverzonnen woorden tot iets waar geen touw meer aan vast te knopen is.

En ze is terug. Haar tv-contracten liepen af, haar gezin raakte verwikkeld in schandaal na schandaal, en na de verkiezingsnederlaag van 2008 was zij de kop van jut.  Wat moet Donald Trump in godsnaam met de endorsement van Sarah Palin?

Toegegeven, ze passen wel goed bij elkaar, Trump en Palin. Zoals Stephen Colbert zei in zijn The Late Show: “There’s no one on earth like Donald Trump, except maybe one person…” De  twee delen die eerder genoemde typische grammaticale vrijzinnigheid. Beiden zijn ook outsiders, die prat gaan op hun boerenslimheid. Niet onderdeel van de kliek in Washington. Flamboyant en excentriek, maar met de beste bedoelingen voor de gewone Amerikaan.

 

Trump haalde Palin er vooral bij om de Tea Party-vleugel van de Republikeinse partij aan zich te binden. Dezelfde reden waarom John McCain haar in 2008 als running mate binnenhaalde. Deze veelal teleurgestelde, blanke mannen houden van de uitgesproken Palin. Tea Party-aanhangers zijn er genoeg in het conservatieve Iowa, waar de eerste voorverkiezingen zijn. Vooral onder het streng christelijke gedeelte van de staat zou Palin nog steeds erg populair zijn. 

Daarnaast weet Trump dat Palin een mediamagneet is. Dit is de eerste keer in jaren dat ze zich weer in het politieke speelveld begeeft. Reken maar dat daar aandacht voor is. Palin werkt als een turbo op de publiciteitsmotor van Trump. Twee weken voor die belangrijke voorverkiezingen in Iowa zuigt hij zo alle aandacht weg bij grote rivaal Cruz.

Dat er ook veel negatieve aandacht is voor zijn nieuwe aanwinst maakt Trump weinig uit. Palin betekent spektakel, en dat zorgt voor volle zalen. De negatieve berichten in de kranten zijn volgens Trump alleen maar bewijs voor het feit dat hij een echte outsider is. Hij is niet politiek correct, het is logisch dat de mainstream media  dan tegen je zijn. Een kaart die Palin in de campagne van ’08 ook regelmatig speelde.

 

Iowa met zijn ingewikkelde kiessysteem is bijzonder onvoorspelbaar. Hoe groot de invloed van Palin zal zijn op de uitslag, is dan ook moeilijk in te schatten. Het is onduidelijk hoeveel mensen haar nog echt serieus nemen. Er zijn geen recente peilingen van haar, maar de cijfertovenaars van fivethirtyeight.com concluderen dat haar populariteit in ieder geval al jaren daalt.

Eén iemand neemt Palin in ieder geval serieus. Hillary Clinton stuurde na Palins speech meteen een email naar haar supporters. Bij een foto van het duo Trump-Palin staat: “Vrienden, dit zou onze volgende president kunnen zijn die luistert naar zijn minister van energie.” Met dit soort kandidaten gaat het echte leven volgens de Clinton-campagne wel erg op een sketch van het satirische tv-programma  Saturday Night Live lijken, en dus moet er gedoneerd worden.

Het zal die gekke Palin ondertussen allemaal worst wezen. Trump geeft haar de kans op wraak. Ze werd dan zelf geen vicepresident, maar ze kan nu wel een gelijkgestemde helpen president te worden. Ook brengt dit Palin zelf weer eens in de spotlight. En dat levert weer tv-optredens en betaalde speeches op. Dat is meteen het grootste verschil tussen Trump en Palin: Trump gebruikte zijn status als ster uit realityseries voor een politieke carrière, Palin gebruikte haar politieke carrière om realityster te worden. En misschien zit er onder president Trump wel meer voor haar in het vat. You betcha!

---

Jan Postma is Amerikanist en volgt voor BNR de Amerikaanse politiek. Volg Jan ook op Twitter: @_janpostma_


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen