
De pauzes tussen zijn zinnen worden gevuld met het geklik van fototoestellen.
Obama richt zich ook direct tot de krachten die hem tegenwerken in zijn strijd om strengere wapenwetgeving. Hij voorspelt dat er kritiek zal komen, dat hij dit onderwerp te veel politiseert. Maar, zegt hij: “this is something we should politicize.” Die voorspelde kritiek gaat voornamelijk komen uit de hoek die dit issue al jaren zelf politiseert: de National Rifle Association.
De NRA is al jarenlang de lobbyvereniging die elke poging tot strengere wapenwetgeving tegenwerkt. Een organisatie met veel geld, nog meer macht, en een enorme vuurkracht aan reclame en propaganda. De NRA stopt de Amerikaanse geschiedenis en de symboliek die daarmee gepaard gaat heel slim in hun boodschap. Voor de NRA is een wapen niet alleen een hobby of voor verdediging, het is wat je Amerikaan maakt.
De boodschap in deze filmpjes is weinig subtiel, maar wel geraffineerd. De NRA is niet een lobbyclub voor de wapenindustrie, nee het is een burgerrechtenorganisatie, de oudste in de VS. Ze zijn de “Proud defenders of history’s patriots”. Verdedigers ook van de grondwet. The second amandment, uw recht om wapens te mogen bezitten. De mooiste van allemaal: “Creating a vital legacy by answering freedom’s call.” Met in beeld de Liberty Bell, hét symbool voor Amerika’s onafhankelijkheid. Boodschap: die wapens hebben ons gebracht waar we nu zijn. Die wapens hebben we nodig om onze vrijheid en cultuur te verdedigen. Sterker: die wapens zijn onze cultuur en vrijheid.
Geen organisatie weet zo goed in te spelen op kernwaarden in de Amerikaanse cultuur als de NRA. Achterdocht richting overheid en politiek bijvoorbeeld. In onderstaande filmpje maakt de NRA duidelijk wie eigenlijk de baas is in Amerika: “We the people”, een rechtstreekse verwijzing naar de eerste woorden van de grondwet.
Zij heersen niet over ons, wij geven hen juist macht. Zij zorgen er niet voor dat wij veilig zijn, wij betalen om hen veilig te houden. “They don’t make us free, we are free already. We are America, and our politicians are only as powerful as we want them to be.”
“Stand and fight”, is de slogan. En als je ziet hoe diep wapens en Amerikaanse cultuur zijn verstrengeld in deze filmpjes, is het moeilijk om daar als rechtgeaarde Amerikaan niet warm van te worden. Het gaat niet om het pistool als stuk ijzer, het gaat om geschiedenis, om de identiteit van een land dat van Columbus tot Washington en van Buffalo Bill tot Clint Eastwood is opgebouwd en verdedigd met hulp van vuurwapens. Die symboliek werkt als ijzersterke munitie.
“Ik hoop en bid dat ik tijdens mijn presidentschap niet nog eens zo’n persconferentie hoef te houden, maar ik kan het niet garanderen.” Met die woorden sloot Obama zijn speech af in de persruimte van het Witte Huis. De zaal die is vernoemd naar James Brady. Een woordvoerder die werd neergeschoten bij een mislukte aanslag op president Reagan. Hij raakte levensgevaarlijk gewond en ernstig gehandicapt na een kogel door het hoofd. Zijn naam hangt naast de ingang van de perszaal waar Obama al zo vaak hetzelfde verhaal hield. Over symboliek gesproken.
---
Jan Postma is Amerikanist en volgt voor BNR de Amerikaanse politiek. Volg Jan ook op Twitter: @_janpostma_